ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Μετέωρο πάλι το deal ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο

Η υπογραφή της ενδιάμεσης εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Δεκέμβριο, ή ακόμα και να μην πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να υπογράψουν την πολυαναμενόμενη ενδιάμεση εμπορική συμφωνία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς συνεχίζονται ακόμη οι συζητήσεις για τους όρους αλλά και τον τόπο.

Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, ενώ είπε ότι είναι πάντα πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του επιζήμιου εμπορικού πολέμου.

Έχουν προταθεί δεκάδες μέρη για τη συνάντηση, που αρχικά επρόκειτο να γίνει στο Σαντιάγο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού, η οποία στο μεταξύ ακυρώθηκε λόγω της κοινωνικής αναταραχής στη Χιλή. Μεταξύ άλλων, είχαν προταθεί περιοχές στην Ευρώπη και την Ασία, με τη Σουηδία και την Ελβετία να είναι από τις πιθανότερες. Η Πολιτεία της Αϊόβας, την οποία πρότεινε κάποια στιγμή ο Τραμπ, φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί ως πιθανότητα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα συζητηθούν οι πιέσεις που ασκεί η Κίνα για την αναστολή ορισμένων δασμών, όμως δεν αναμένεται ότι κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει την πρόοδο προς την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Πιστεύεται ότι το Πεκίνο θεωρεί ότι θα πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους αν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία, δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει ο Τραμπ από την έρευνα του Κογκρέσου σε βάρος του, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2020. 

Σημειώνεται πάντως ότι η είδηση δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους επενδυτές με την Wall Street να κινείται σταθεροποιητικά μετά τα απανωτά ρεκορ των προηγούμενων ημερών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο απαντά: Οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία δύναμη κυβερνοπειρατείας

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων, κατηγορώντας με τη σειρά της τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη στην κυβερνοπειρατεία, ενώ το Πεκίνο καταγγέλλει συκοφαντίες με πρόσχημα την κυβερνοασφάλεια.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα συμφέροντά μας απέναντι στις ΗΠΑ

Η Κίνα τόνισε πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μετά την ανακοίνωση νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που επηρεάζουν και τους εμπορικούς του εταίρους, κυρίως σε χρυσό, τεχνολογία και ναυτιλία.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με βασιλιά Ιορδανίας για Στενό Ορμούζ και εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

Κίνα και Ιορδανία κάλεσαν για διατήρηση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν και ομαλοποίηση στη θαλάσσια κυκλοφορία του Ορμούζ. Τόνισαν τη σημασία διαλόγου για συνολική λύση και εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν λύνουν τη σύγκρουση με Ιράν

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύνουν τα προβλήματα, καλώντας σε υπεύθυνες ενέργειες και πολιτική λύση για το Ιράν. Τόνισε επίσης ότι αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις χωρίς έγκριση ΟΗΕ.