ΓΔ: 2051.71 -0.23% Τζίρος: 131.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:36
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

Σύνοδος Κορυφής: Πανδημία και κλιματική αλλαγή τα βασικά θέματα

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

H αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες σήμερα, δεύτερη ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκινά στις 10.30 (ώρα Ελλάδας).

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός ΕΕ ενόψει καλοκαιριού.

«Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά (σ.σ. εμβολιασμού κατά της) COVID είναι ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε στην επιστολή του προς τους 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις νέες μεταλλάξεις και ετοιμότητα για δράση, ανάλογα με τις ανάγκες.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας, πιο συγκεκριμένα η πρόταση της Επιτροπής να δωρίσει η ΕΕ σε τρίτες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του χρόνου. «Ως κορυφαίος παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και μέρος που συνεισφέρει στον COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέρχονται στο θέμα μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν έθεσαν φιλόδοξους στόχους ως το 2030 (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%) και πριν παρουσιαστούν νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής. «Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να δηλώσουν τις βασικές τους προτεραιότητες και ανησυχίες», εξήγησε ο κ. Μισέλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

COP30: Διαφωνίες για φόρο άνθρακα και περιορισμένες κλιματικές δεσμεύσεις

Καθώς η COP30 ολοκληρώνεται, παραμένουν βαθιές διαφωνίες για τον φόρο άνθρακα, τη χρηματοδότηση και τις νέες δεσμεύσεις, με την ΕΕ να πιέζει για ισχυρότερη κλιματική δράση και διεθνή συνεννόηση.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ESG

Η χρήση πράσινου αλουμινίου μειώνει εκπομπές αντίστοιχες 900.000 οχημάτων

Η μετάβαση σε πράσινο αλουμίνιο μπορεί να μειώσει εκπομπές CO₂ όσο 900.000 οχήματα, ενώ το κόστος έως το 2040 εκτιμάται σε μόλις 25 ευρώ ανά αυτοκίνητο, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή καθαρή τεχνολογία.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ για το κλίμα 2040 πριν την COP30 με παραχωρήσεις

Η ΕΕ πριν τη διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία κατέληξε σε συμβιβασμό για τους κλιματικούς στόχους του 2035 και 2040, διατηρώντας στόχο μείωσης εκπομπών κατά 90% ως το 2040, με δυνατότητα χρήσης διεθνών πιστώσεων άνθρακα μέχρι 10%.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία στην ΕΕ για τις εκπομπές 2040, νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον στόχο μείωσης εκπομπών έως το 2040. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 27 θα συνεδριάσουν ξανά αύριο, ενόψει της COP30 στη Βραζιλία.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει τη μείωση εκπομπών με ευελιξία

Ο Σταύρος Παπασταύρου συμμετέχει στο Συμβούλιο ΥΠΕΝ της ΕΕ για τη μείωση ρύπων έως το 2040, ζητώντας ευελιξία και ρήτρα αναθεώρησης. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Διάσκεψη P-TEC στην Αθήνα.