ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκρήξεις στη Γάζα
Πυκνός καπνός και εκρήξεις σε κατοικημένη περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων για τη Λωρίδα της Γάζας

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς επιβεβαίωσαν την ύπαρξη εκεχειρίας, αν και δεν ανακοίνωσαν το πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από παρέμβαση της Αιγύπτου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική η στάση Νετανιάχου στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα μετά την απόφαση ΟΗΕ

Το γραφείο Νετανιάχου χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ ως δρόμο προς «ειρήνη και ευημερία», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα και προστασία των πολιτών.
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Αμπάς: Θέλουμε Παλαιστινιακό και Ισραηλινό κράτος να συνυπάρξουν

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στη «Le Figaro» ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά και πως η λύση απαιτεί ισχυρή ισραηλινή ηγεσία και διεθνή στήριξη. Τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας και τη σημασία διεθνούς εποπτείας στη Γάζα.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί έποικοι τραυμάτισαν 4 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε δύο χωριά της Δυτικής Όχθης, τραυματίζοντας τέσσερις Παλαιστίνιους και βάζοντας φωτιά σε σπίτια, οχήματα και φορτηγά, όπως ανέφεραν ο στρατός και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μικρής έντασης επεισόδια στη Σούδα στην άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας, όταν διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης επιχείρησαν να εμποδίσουν την άφιξη του Crown Iris. Η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις συνεχείς παραβιάσεις στη Γάζα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία ειρήνης, μιλώντας στη σύνοδο για την κοινωνική ανάπτυξη στην Ντόχα.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς παραδίδει απόψε τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα

Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε στις 8 τις σορούς τριών Ισραηλινών ομήρων, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής σορών με το Ισραήλ. Οι σοροί βρέθηκαν σε σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.