«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρόθεση 12 ομάδων να προχωρήσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA. Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις.
Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της: «Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία». Μάλιστα μεταξύ αυτών που είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα είναι και η JPMorgan.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τους τρεις «κολοσσούς» της Ισπανίας (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης), καθώς και οι Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους από την Ιταλία και έξι ομάδες από την Αγγλία (Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ) είναι τα ιδρυτικά μέλη μιας νέας κλειστής διοργάνωσης που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ (ESL).
Η δομή της νέας λίγκας
Η νέα... τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο ποδόσφαιρο, έχει προκαλέσει ανησυχία, προβληματισμό και αισιοδοξία. Οι πρώτες στιγμές της ευρωπαϊκής Super League, περνούν στην Ιστορία του ποδοσφαίρου και πλέον, μένει να διαπιστωθεί, κατά πόσο ένα τέτοιο υπερ-πρωτάθλημα, θα βοηθήσει το λαοφιλέστερο παιχνίδι και με ποιούς τρόπους.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 12 ιδρυτικά μέλη, στα οποία θα προστεθούν ακόμη, τρεις από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Και για να διεξαχθεί η Super League, θα υπάρχουν σε ετήσια βάση πέντε επίτιμοι προσκεκλημένοι.
Οι 20 ομάδες που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο, θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των δέκα, που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε πρωτάθλημα. Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις, θα προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ ο 4ος και ο 5ος από κάθε όμιλο θα παίζουν διπλούς αγώνες, προκειμένου να συμπληρωθεί η τελική οκτάδα.
Ο τελικός της διοργάνωσης, θα διεξάγεται τον Μάϊο σε ουδέτερο έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Super league θα αρχίζει τον Αύγουστο. Οσον αφορά στις αγωνιστικές των δύο ομίλων, θα διεξάγονται τις καθημερινές, έτσι ώστε οι ομάδες να συμμετέχουν κανονικά στα εθνικά πρωταθλήματα.
Έντονες αντιδράσεις από FIFA και UEFA
Η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη νέα διοργάνωση αποσχιστική και υπογραμμίζοντας ότι την απορρίπτει κατηγορηματικά. Αναλυτικά όσα αναφέρει η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της: «Η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται αμετακίνητη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.
Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν.
Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας», εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.
Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».
Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, αντιδρά η UEFA στη συμφωνία δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League.
Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία καλεί σήμερα σε σύσκεψη ομοσπονδίες και λίγκες για να καθορίσουν την αντίδραση τους. Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναμένεται, σε αυτή τη σύσκεψη, να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.
Πρόθεση της σύσκεψης αυτής να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο κόντρα σε αυτή την κίνηση των ισχυρών ομάδων. UEFA και FIFA φαίνεται ότι έχουν δίπλα τους τις ομοσπονδίες και τις λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Premier League, La Liga και Serie A είναι εκείνες που φαίνεται ότι τηρούν την πιο σκληρή στάση μέχρι τώρα θέτοντας τις ομάδες τους που θέλουν να μπουν στην European Super League προ της πόρτας της εξόδου.
Παράλληλα και ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Premier League, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις: «Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ να που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί», αναφέρει σχετικά στην επιστολή του.
Αντιδράσεις από Μακρόν, Τζόνσον και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League από αρχηγούς κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτησε την απόφαση των ομάδων της Ligue 1 να μην συμμετάσχουν στη δημιουργία της Super League.
«Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην European Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων» ανέφερε σχετικά η τοποθέτηση της γαλλικής προεδρίας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Τα σχέδια για την European Super League θα είναι πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις διεθνείς ομοσπονδίες για ν' αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν να κάνουν περαιτέρω βήματα.»
Τέλος και το τμήμα αθλητισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η προτεινόμενη κλειστή διοργάνωση των πλούσιων ομάδων θα αποτελέσει μια προνομιούχο κάστα, έξω από τις δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το σχήμα αυτό ωφελεί μόνο τις πλούσιες ομάδες, τα κέρδη τους και όχι το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους.»
Στα «σκαριά» και η ευρωπαϊκή Super League γυναικών
Οι διοικούντες την νεοσυσταθείσα ευρωπαϊκή Super League, ανακοίνωσαν ότι το συντομότερο δυνατό, θα προχωρήσουν στην δημιουργία και αντίστοιχης διοργάνωσης γυναικών. «Το συντομότερο δυνατό, μετά την έναρξη της διοργάνωσης των ανδρών, θα αρχίσει επίσης μία Super League γυναικών, για να βοηθήσει την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και να το προχωρήσει όπως ποτέ άλλοτε», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.