Σε μια κίνηση που πρόκειται να πλήξει σημαντικά την δυνατότητα της Τουρκίας να επιχειρεί στρατιωτικά με drones, κάτι που έχει αποδειχθεί ισχυρό πλεονέκτημα για τον Ερντογάν, προχώρησε ο Καναδάς καθώς αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή κρίσιμων τεχνολογικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα οπλικά συστήματα.
Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις άδειες εξαγωγών εξαρτημάτων στην Τουρκία, καθώς διαπιστώθηκε ότι τουρκικά drones είχαν χρησιμοποιηθεί στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Καναδός Κρις Κίλφορντ, εν αποστρατεία αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας του Καναδά, ανέφερε στο έγκυρο τουρκικό σάιτ Ahval, πως η απόφαση αυτή του Καναδά πρόκειται να πλήξει την ικανότητα των τουρκικών drones.
Όπως αναφέρει ο Καναδός απόστρατος αξιωματικός, η κυβέρνηση της χώρας διαπίστωσε πως τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 που περιλαμβάνουν εξαρτήματα από τον Καναδά, χρησιμοποιήθηκαν στην σύγκρουση του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες. Τα τουρκικά drones φέρεται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κλειδί στην σύγκρουση στην περιοχή, καθώς αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Συστήματα απεικόνισης που κατασκευάστηκαν από την καναδική Wescam αποτελούν βασικό στοιχείο των drones Bayraktar, όμως ο Καναδάς έχει δώσει άδεια στην Τουρκία να τα χρησιμοποιεί μόνο σε αμυντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει στην πραγματικότητα.
Τα τουρκικά πολεμικά drones χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εναντίον των Κούρδων, μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και, αφού απέδειξαν τις ικανότητες τους, αποτέλεσαν το ισχυρό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ερντογάν στις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και την Λιβύη. Είχαν πλήξει επίσης και θέσεις του κουρδικού YPG στη Συρία το 2019, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και εναντίον του στρατού του Άσαντ στη Συρία.
Η εμπλοκής της Τουρκίας με drones στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε αποδοκιμαστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά που είχε επιβάλλει και τότε προσωρινή απαγόρευση στις εξαγωγές των εξαρτημάτων στην Τουρκία. Ο Κίλφορντ σημειώνει επίσης πως η καναδική κυβέρνηση έχει επιβάλει εμπάργκο όπλο στην Τουρκία το 1974 όταν ο τουρκικός στρατός είχε εισβάλλει στην Κύπρο καταλαμβάνοντας, μέχρι σήμερα, τη βόρεια πλευρά του νησιού.
Μετά τις ΗΠΑ που επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών οπλικών συστημάτων S-400 και την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα των F-35, ο Καναδάς αποτελεί τη δεύτερη χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ που περιορίζει τις εξαγωγές όπλων στον Ερντογάν τους τελευταίους μήνες επηρεάζοντας σημαντικά την στρατιωτική του ισχύ.
Η απόφαση της Καναδικής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από την Τουρκία, με την Baykar, κατασκευάστρια εταιρεία των drones, που ελέγχεται από τον γαμπρό του Ερντογάν, να καταδικάζει το γεγονός αλλά και να επισημαίνει παράλληλα πως δεν θα επηρεαστεί η παραγωγή των Bayraktar TB2, καθώς τα εξαρτήματα που εισάγονται από τον Καναδά, κατασκευάζονται ήδη στη χώρα.
Τουρκικές αντιδράσεις
Από την πλευρά τους, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη Τουρκία καταδικάζουν την απόφαση του Καναδά αναφέροντας πως «ένας σύμμαχος επιβάλλει απαγορεύσεις σε έναν άλλον» και επικρίνουν το γεγονός πως η χώρα διατηρεί διαφορετική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία.
Στην Οττάβα η τουρκική πρεσβεία στις 14 Απριλίου προχώρησε σε ανακοίνωση, αναφέροντας πως «αναμένουμε οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να πλήξουν τις διμερείς σχέσεις να υποσκάψουν την αλληλεγγύη της συμμαχίας».
Εκδηλώνοντας την δυσαρέσκεια της για την απόφαση της Καναδικής κυβέρνησης, η Τουρκία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαντήσει με την απαγόρευση πώλησης drones που χρησιμοποιούνται για δοκιμές μαχητικής ικανότητας. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στον Καναδά, καθώς η Τουρκία αποτελεί μια από τις τέσσερις χώρες παγκοσμίως που διαθέτει τέτοια παραγωγή.
Κατηγορεί επίσης τον Καναδά, πως έχει δυο διαφορετικά μέτρα και σταθμά, σημειώνοντας πως ο ΟΗΕ έχει ήδη αφήσει αιχμές για την χώρα της Β. Αμερικής ότι τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Υεμένη, καθώς πουλάει στρατιωτικό υλικό στη Σαουδική Αραβία.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η ΜΚΟ ελέγχου όπλων στον Καναδά Project Ploughshares αν και επιδοκίμασε την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία, ασκεί κριτική καθώς η χώρα διατηρεί διαφορετική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία.