Στον «πάγο» μπαίνουν τα σχέδια για επιβολή νέων κυρώσεων σε ανώτερα στελέχη της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου για τις «μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες» της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν πως οι Βρυξέλλες θέλουν να υπάρξει λύση μέσω της διπλωματικής οδού.
Υπενθυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είχαν προτείνει στη Σύνοδο Κορυφή την επιβολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε στελέχη της TPAΟ, με τις κυρώσεις να αναμένονταν να ενεργοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Μαρτίου. Η ΕΕ είχε εντάξει στη λίστα κυρώσεων δύο στελέχη της TPAO τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύμφωνα με τέσσερις διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για ύφεση με τις Βρυξέλλες δίνουν αποτελέσματα, καθώς ο πιο «εποικοδομητικός» τόνος που έχει ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, οι πιέσεις από Γερμανία προς Άγκυρα για να υπάρξει μια συμβιβαστική διάθεση καθώς και οι διερευνητικές επαφές που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την γείτονα χώρα.
Παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν, φέρεται επίσης να έχει καλέσει τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, χώρας - μέλους του NATO και υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, καθώς διαφαίνονται τάσεις συμβιβασμού εκ μέρους της Άγκυρας, επισημαίνουν στο Reuters Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.
«Η εργασία για την ένταξη στη λίστα νέων Τούρκων αξιωματούχων στη λίστα των κυρώσεων έχει σταματήσει και δεν μιλούμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters, ενώ άλλος διπλωμάτης τόνισε πως η εργασία αυτή «στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε ποτέ» και «πλέον προκρίνεται η διπλωματική οδός». Επισήμως, η υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η τηλεδιάσκεψη του Τ. Ερντογάν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στη συνέχεια οι συνατήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σηματοδότησαν τη στροφή της τουρκικής διπλωματίας.