ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Ανακαλύφθηκε στην Όαση Μπαχαρέια το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο

Πρόκειται για ένα μνημείο που έχει κατασκευαστεί σταδιακά σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ 'Ασρ Ελ Αγκούζ», 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Με τοιχογραφίες στα ελληνικά, τα μέλη μίας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν στην Όαση της Μπαχαρέια, το θεωρούμενο ως το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνον στην Αίγυπτο, αλλά και παγκόσμια.

Πρόκειται για ένα μνημείο που έχει κατασκευαστεί σταδιακά σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ 'Ασρ Ελ Αγκούζ», 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Εκεί πραγματοποιούν ανασκαφές ο γαλλικός φορέας Institut Français d'Archéologie Orientale (IFAO) και ο νορβηγικός φορέας ΜF Vitenskapelig Høyskole, Νορβηγία.

Μέχρι τώρα, έχει ήδη ανασκαφεί μία ερημική σκήτη, ένα ερημητήριο που κατασκευάστηκε σε πέντε χρονικές φάσεις, από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα έως τον έβδομο αιώνα.

Στο κέντρο του χώρου, μία βραχώδης περιοχή, έχει ανακαλυφθεί μια εκκλησία και παρακείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα και μια αίθουσα και τέσσερα ακόμη δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν εκκλησία.

Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου, κατασκευάστηκαν συνολικά 19 δωμάτια και μία εκκλησία που ήταν συνδεδεμένη με δύο πέτρινες αίθουσες. Εκεί, βρέθηκαν και πολλές τοιχογραφίες - και στην εκκλησία - γραμμένες στην ελληνική γλώσσα που αναφέρονταν σε βιβλικά και πατερικά κείμενα, αλλά και τεμάχια πήλινων αγγείων με ελληνικές επιγραφές που αναφέρονταν στους μοναχούς, πιθανόν του πέμπτου ή έκτου αιώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Βραζιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αρμονική συνύπαρξη λαών με τη ματιά του Βραζιλιάνου πρέσβη στην Αθήνα

Ο πρέσβης της Βραζιλίας Paulo Roberto Caminha de Castilhos França τόνισε τη δύναμη της πολιτιστικής ανταλλαγής στη φιλία των λαών, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας που στοχεύει στην αφύπνιση και την ευθύνη προς τον πλανήτη.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σχέδια για μετατροπή βομβαρδισμένου πανεπιστημίου σε μουσείο πολέμου

Οι ιρανικές αρχές θα μετατρέψουν το βομβαρδισμένο πανεπιστήμιο στην Ισφαχάν σε μουσείο πολέμου, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. Νέο κτίριο για το πανεπιστήμιο θα ανεγερθεί αλλού.
Πίνακας Ζωγραφικής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου: «Λαμπρό τοπίο του χρώματος»

Η Kourd Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου, «Λαμπρό τοπίο του χρώματος», με ζωγραφικά τοπία όπου κυριαρχεί η δύναμη του χρώματος. Στις 6 Μαΐου τα εγκαίνια.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δημάρχου Θεσσαλονίκης με πρέσβη Αρμενίας για ενίσχυση σχέσεων

Κεντρικό θέμα στη συνάντηση του δημάρχου Αγγελούδη με τον πρέσβη της Αρμενίας ήταν η ενίσχυση σχέσεων και δράσεων στον πολιτισμό και τουρισμό, ενόψει εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τα 35 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.
Πλήθος σε συναυλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη με συναυλία στη Δίβρη Ηλείας

Στις 2 Μαΐου στη Δίβρη Ηλείας ο Βασίλης Λέκκας δίνει συναυλία αφιερωμένη στον Αλέκο Παναγούλη, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του. Προηγείται ημερίδα με ομιλίες για τη ζωή και δράση του από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς.