ΓΔ: 2454.81 -0.20% Τζίρος: 55.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:39
Σάντσεθ
Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: «Ανάσα» 11 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης στήριξης του τουριστικού κλάδου, το σκέλος της άμεσης βοήθειας περιλαμβάνει 2 δισ. ευρώ για εταιρείες στις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα πακέτο ελάφρυνσης, ύψους 11 δισ. ευρώ, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό να τις βοηθήσει να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού, από τα οποία τα 7 δισ. ευρώ αποτελούν άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 3 δισ. ευρώ για εθελοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους δανείων με κρατική εγγύηση που έχουν χορηγηθεί στις πληγείσες από την κρίση εταιρείες - πολλές από τις οποίες ανήκουν στον μεγάλης σημασίας τουριστικό τομέα - ενώ 1 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαιακών ενισχύσεων.

«Η διάρκεια και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αυξάνουν τον κίνδυνο της υπερχρέωσης... Ενεργώντας τη σωστή στιγμή θα αποφύγουμε ένα μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι διαγραφές χρέους θα είναι ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής, είπε.

Το πακέτο ελάφρυνσης αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει εταιρείες του τομέα καταλυμάτων να μειώσουν το υπερβολικό χρέος που ανέλαβαν για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των περιορισμών στον τουρισμό και γενικότερα την κινητικότητα το περασμένο έτος και να ενισχύουν τη φερεγγυότητά τους.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης στήριξης του τουριστικού κλάδου, το σκέλος της άμεσης βοήθειας περιλαμβάνει 2 δισ. ευρώ για εταιρείες στις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους, τις δύο περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τη βουτιά του τουρισμού.

Η άμεση βοήθεια ή επιχορηγήσεις (grants) θα διοχετευθεί μέσω των ισπανικών περιφερειών και θα επιβλέπεται από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 1.000 θάνατοι από ζέστη τον Ιούνιο, το 2026 ιστορικά θερμό

Πάνω από 1.000 θάνατοι λόγω ζέστης καταγράφηκαν στην Ισπανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Carlos III, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 407 του περσινού Ιουνίου, καθώς η χώρα επλήγη από έντονο κύμα καύσωνα.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πρωτοφανής ζέστη με πάνω από 1.000 θανάτους τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο στην Ισπανία καταγράφηκαν 1.028 θάνατοι λόγω ζέστης, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2025. Η Aemet ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2026 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, με μέση θερμοκρασία 1,6°C πάνω από τα φυσιολογικά.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης μεταναστών ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για νομιμοποίηση κατέθεσαν αλλοδαποί με παράτυπο καθεστώς στην Ισπανία, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου που λήγει σήμερα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ωφέλεια.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Τρία νέα προγράμματα για επιχειρήσεις και άμυνα

Τρία νέα προγράμματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, με έμφαση σε ΜμΕ, στρατηγικές τεχνολογίες, άμυνα και κατάρτιση.
Κάρτα-Σίτισης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα όρια των καρτών σίτισης στην Ελλάδα έχουν... ξεχαστεί στο μακρινό 2004

Με την Ελλάδα να αποτελεί ουραγό στις παροχές μέσω κάρτας σίτισης που έχουν μείνει στα επίπεδα του 2004, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά αύξηση τόσο του αφορολογήτου όσο και του ημερησίου ορίου σίτισης στα 10 ευρώ.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.