ΓΔ: 2333.47 -0.05% Τζίρος: 47.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:41
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Γνωστοποιήθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή χημικών παραγόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία επιχείρησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι αξιωματούχοι, απευθυνόμενοι σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβαν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, στους οποίους επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον, ανέφεραν ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών παραγόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Ναβάλνι.

Ο Μπάιντεν υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση από εκείνη του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουμε αυτές να κλιμακωθούν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι σαφείς και να επιβάλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας υπερβαίνει τα όρια που γίνονται σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα προστατεύουν τις σχέσεις μας από τέτοιου είδους ανταγωνιστικές πτυχές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μέχρι στιγμής, μεταδίδει το πρακτορείο TASS αναφερόμενο στις αμερικανικές κυρώσεις, οι κατάλογοι με τα πρόσωπα και τους οργανισμούς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Όσον αφορά τα πρόσωπα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. Όσον αφορά τις οντότητες, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, πρόκειται για δέκα ρωσικούς οργανισμούς, τρεις γερμανικούς και έναν ελβετικό, καθώς και για ένα «κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο», εναντίον των οποίων θα ισχύσουν «οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στο πλαίσιο των κανόνων που αφορούν τις εξαγωγές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα χτυπήσει το Κίεβο επί μία εβδομάδα λόγω ψύχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες πόλεις για μια εβδομάδα λόγω ψύχους και ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε το αίτημα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναμένει από τη Ρωσία παύση βομβαρδισμών για μία εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για να μην πλήττεται το Κίεβο και άλλες πόλεις για μία εβδομάδα λόγω βαρυχειμωνιάς και επισήμανε πως τα βήματα αποκλιμάκωσης βοηθούν προς τον τερματισμό του πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν υποσχέθηκε παύση επιθέσεων στο Κίεβο για μία εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει για μια εβδομάδα τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο λόγω του ψύχους στην Ουκρανία, και ότι ο Πούτιν συμφώνησε, παρά τις αρχικές αμφιβολίες άλλων.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο καλεί ΗΠΑ και Ιράν σε διάλογο και προειδοποιεί για κινδύνους βίας

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η χρήση βίας κατά της Τεχεράνης θα έχει επικίνδυνες συνέπειες και θα οδηγήσει σε χάος στη Μέση Ανατολή.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμβαίνουν θετικά στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν θετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετά από συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στο Αμπού Ντάμπι με αμερικανική μεσολάβηση.