ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Τηλεφωνική συνομιλία για το Κυπριακό είχαν Αναστασιάδης – Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είχε το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την αναμενόμενη σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», σκοπός της οποίας θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για επαναδρομολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τον συνομιλητή του την ετοιμότητά του να συμμετάσχει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από το σημείο που είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Στόχος της δικής μας πλευράς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένει πάντοτε η επίτευξη μιας περιεκτικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η Γαλλία αποτελεί ένα εκ των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Παρίσι, ειδικότερα επί ζητημάτων ασφαλείας και εφαρμογής της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Ειδική μνεία έγινε στη Σύνοδο του ερχόμενου μήνα, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας με βάση και τη σχετική Έκθεση που αναμένεται να υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Μπορέλ, από την οποία αναμένεται να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με όλα τα Κράτη Μέλη, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που θα έχουν διάρκεια.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την προσήλωση των Παρισίων στη στρατηγικής σημασίας σχέση Κύπρου-Γαλλίας η οποία αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε ακόμη στην άριστη και στενή συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα και θα απασχολήσουν προσεχώς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των «27».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ο Μακρόν άλλαξε ημερομηνίες λόγω ατζέντας Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος

Η Γαλλία μετέθεσε διακριτικά τις ημερομηνίες της συνόδου G7, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Η σύνοδος θα γίνει 15-17 Ιουνίου αντί για 14-16, λόγω εκδήλωσης γενεθλίων του Τραμπ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο Μακρόν δηλώνει «όχι» στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα καταψηφίσει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, επικαλούμενος ομόφωνη πολιτική απόρριψη. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των αγροτών και αναγνώρισε τις προσπάθειες της Επιτροπής, αλλά επιμένει στη διαφωνία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για νεοαποικιακές διαθέσεις μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην ετήσια ομιλία του προς τους Γάλλους πρεσβευτές, κατήγγειλε την απομάκρυνση των ΗΠΑ από συμμάχους και κανόνες και προειδοποίησε για νεοαποικιακή επιθετικότητα και νέο ιμπεριαλισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για νέο αποικιακό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από ορισμένους συμμάχους και αποδεσμεύονται από διεθνείς κανόνες, προειδοποιώντας για «νεοαποικιακή επιθετικότητα» και έναν κόσμο όπου οι μεγάλες δυνάμεις μοιράζουν τα συμφέροντά τους.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: 35 χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ, υπόσχονται εγγυήσεις στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αποτέλεσε σημαντικό βήμα για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με 35 δυτικές χώρες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας. Ιδρύεται νέο επιχειρησιακό κέντρο για τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων.