Μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν χθες Κυριακή στις διαδηλώσεις στο Ιράκ, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της χώρας η οποία είναι αντιμέτωπη εδώ και ένα μήνα με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, ο στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βαγδάτη από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί και “μέχρι νεωτέρας,” σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Η Βαγδάτη και ο σιιτικός νότος του Ιράκ ζουν από την Πέμπτη ένα δεύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το οποίο είναι άνευ προηγουμένου διότι είναι αυθόρμητο. Παράλληλα και από το Σάββατο το βράδυ η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, τους βουλευτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που έχουν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την παραίτησή της.
Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νατζάφ, τη Χίλα, την Κερμπάλα και τη Ντιουανίγια στο νότιο Ιράκ, αλλά και στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, με φοιτητές και μαθητές να μπλέκονται στο πλήθος. «Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος! Να ξεριζωθούν όλοι!», φώναζε ένας διαδηλωτής ο οποίος βρισκόταν κοντά σε περίπτερα όπου πουλούσαν φαγητό, αλλά και μέσα προστασίας κατά των δακρυγόνων τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Από την Πέμπτη το βράδυ 74 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ή σε νυχτερινές επιθέσεις εναντίον γραφείων κομμάτων και πολιτοφυλακών, σύμφωνα με την Κυβερνητική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.
Την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση είχε διακόψει τη σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ.
Διαφορετικό κλίμα
Διαδηλώσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται ξανά από την Πέμπτη το βράδυ. Αν και τα συνθήματα παραμένουν τα ίδια, το κλίμα είναι διαφορετικό.
Δεν έχουν αναφερθεί πυροβολισμοί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές διαβεβαιώνουν ότι διεξάγουν ένα «ειρηνικό» κίνημα, το οποίο ενισχύθηκε από τη συμμετοχή σε αυτό μαθητών και φοιτητών.
Ο στρατός απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι «αυστηρές κυρώσεις» θα επιβληθούν εναντίον όσων «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των μαθημάτων.
Ωστόσο τη νύκτα του Σαββάτου τα βίαια επεισόδια πήραν άλλη τροπή στις πόλεις του νότιου Ιράκ. Δεκάδες γραφεία κομμάτων και βουλευτών, αλλά κυρίως γραφεία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χασντ αλ Σάαμπι, στην οποία κυριαρχούν σιίτες που πρόσκεινται στο Ιράν και η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση, πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.
Διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια αυτά είτε από σφαίρες είτε από ασφυξία λόγων των πυρκαγιών. Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της πολιτοφυλακής δεσμεύθηκαν να «πάρουν εκδίκηση».
Ο ΟΗΕ κατηγόρησε «ένοπλες οντότητες» ότι προσπαθούν «να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Ιράκ» και να «σαμποτάρουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις».
Στη Βασόρα, μια πόλη πλούσια σε πετρέλαιο, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι θα συλλάβει «τους δολιοφθορείς» που έχουν παρεισφρήσει μεταξύ των διαδηλωτών. Άρματα μάχης των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν στους δρόμους πολλών συνοικιών στο κέντρο της Βαγδάτης , αλλά και γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.
Το κοινοβούλιο καταρρέει
Την ώρα που η πίεση στον δρόμο δεν φαίνεται να μειώνεται, το Σάββατο το βράδυ σκλήρυνε και η πολιτική αντιπαράθεση. Βουλευτές του Μοκτάντα Σαντρ, που ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία σχηματίστηκε πριν ένα χρόνο, ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο. Ανακοίνωσαν ότι εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ιρακινού πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.
Πλέον από τη μία πλευρά βρίσκεται ο συνασπισμός των πρώην μαχητών της Χασντ, που δηλώνουν «έτοιμοι» να επέμβουν για να εμποδίσουν «μια διαμάχη που θα μπορούσε να καταστρέψει τη χώρα». Από την άλλη ο Σαντρ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στη Χασντ «να μην καταστείλει τον λαό» για «να κερδίσουν οι διεφθαρμένοι».
Δύο κομμουνιστές βουλευτές και δύο άλλοι του συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην αντιπολίτευση, παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην πλατεία Ταχρίρ οι Ιρακινοί καταγγέλλουν ότι σε μια από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες παγκοσμίως ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Η γενιά μας έχει καταστραφεί ψυχολογικά αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό, αν μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των παιδιών μας», δήλωσε μία διαδηλώτρια.
Σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών, ένας νέος στους τέσσερις είναι άνεργος. Για τη γενιά αυτή, η οποία μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν βλέπει τη μία κυβέρνηση να διαδέχεται την άλλη, το σύστημα έχει καταρρεύσει.