ΓΔ: 2394.65 -0.52% Τζίρος: 102.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:37
Syria
Shutterstock

Με το βλέμμα στα πετρέλαια, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ενισχύσεις στη Συρία

Ενισχύουν την προστασία πετρελαιοπηγών στο ανατολικό τμήμα της Συρίας οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων.

Αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αναπτύσσονται ενισχύσεις για την προστασία πετρελαιοπηγών στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, που άφησε το πεδίο ελεύθερο για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν θέσεις που έλεγχαν επί χρόνια.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις ΣΔΔ, αναπτύσσοντας επιπλέον στρατιωτικούς», ανέφερε ο αξιωματικός, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των ενισχύσεων.

Παρά την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βορειοανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις — η κουρδοαραβική συμμαχία που πολέμησε στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) — εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), όχι μακριά από τα σύνορα από το Ιράκ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Περίπου 200 αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ανεπτυγμένοι εκεί.

Σκοπός είναι «να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές αυτές να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, που προφανώς, με δεδομένο τον όρο που χρησιμοποίησε, πέραν των τζιχαντιστών αναφερόταν σε ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Πρέπει να απαγορεύσουμε στο ΙΚ» να κυριεύσει «αυτή την πηγή προσόδων ώστε να εμποδίσουμε την εκ νέου ισχυροποίηση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εξήγησε ο ίδιος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Προχθές Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός στρατιωτών» των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Συρία, «στις περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο». Υποστήριξε ακόμη ότι ο επικεφαλής των ΣΔΔ, ο Μαζλούμ Άμπντι, τον «ευχαρίστησε», και ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ινδία θα προμηθεύεται πετρέλαιο από Βενεζουέλα και όχι από Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αντί για το Ιράν και κάλεσε και την Κίνα να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βενεζουελάνικη προμήθεια.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρή κρίση αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε χώρες που στηρίζουν Κούβα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, προειδοποιεί ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε χώρες που προμηθεύουν με πετρέλαιο την Κούβα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο νησί, επηρεάζοντας υγεία και τρόφιμα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ άρουν κυρώσεις μετά τον νέο φιλοεπενδυτικό νόμο στη Βενεζουέλα

Το Καράκας καλωσόρισε την άρση μέρους των αμερικανικών κυρώσεων ως «ιστορικό άλμα» για το βενεζουελανό πετρέλαιο, μετά από μεταρρύθμιση που ανοίγει τον τομέα στους ιδιώτες, επέτρεψε συναλλαγές με την κρατική εταιρεία PDVSA.