ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Syria
Shutterstock

Με το βλέμμα στα πετρέλαια, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ενισχύσεις στη Συρία

Ενισχύουν την προστασία πετρελαιοπηγών στο ανατολικό τμήμα της Συρίας οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων.

Αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αναπτύσσονται ενισχύσεις για την προστασία πετρελαιοπηγών στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, που άφησε το πεδίο ελεύθερο για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν θέσεις που έλεγχαν επί χρόνια.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις ΣΔΔ, αναπτύσσοντας επιπλέον στρατιωτικούς», ανέφερε ο αξιωματικός, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των ενισχύσεων.

Παρά την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βορειοανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις — η κουρδοαραβική συμμαχία που πολέμησε στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) — εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), όχι μακριά από τα σύνορα από το Ιράκ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Περίπου 200 αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ανεπτυγμένοι εκεί.

Σκοπός είναι «να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές αυτές να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, που προφανώς, με δεδομένο τον όρο που χρησιμοποίησε, πέραν των τζιχαντιστών αναφερόταν σε ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Πρέπει να απαγορεύσουμε στο ΙΚ» να κυριεύσει «αυτή την πηγή προσόδων ώστε να εμποδίσουμε την εκ νέου ισχυροποίηση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εξήγησε ο ίδιος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Προχθές Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός στρατιωτών» των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Συρία, «στις περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο». Υποστήριξε ακόμη ότι ο επικεφαλής των ΣΔΔ, ο Μαζλούμ Άμπντι, τον «ευχαρίστησε», και ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος έλλειψης καυσίμων το καλοκαίρι αν κλείσει το Ορμούζ, λένε φορείς

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΟΕ και ΠΟΕ προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης πετρελαίου το καλοκαίρι, αν δεν ομαλοποιηθεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, λόγω μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων με ρυθμό ρεκόρ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε νέο ιρανικό φορέα για τον έλεγχο του στενού Ορμούζ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην ιρανική Αρχή Στενού Περσικού Κόλπου για την επιβολή τελών στο Στενό του Ορμούζ, απειλώντας με κυρώσεις και όσους πληρώνουν τέλη, καθώς θεωρείται ότι στηρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν -ΗΠΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα Στενά του Ορμούζ

Παρά τις διπλωματικές κινήσεις και τις θετικές ανακοινώσεις, το Ιράν ξεκαθαρίζει πως, αν και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δεν είναι κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.