ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Πράσινη ενέργεια: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει το βηματισμό της

Για να πιάσει η Ε.Ε. τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, θα πρέπει να αυξηθεί δραστικά η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Με ταχύτερους ρυθμούς θα πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, για να μην χάσει τους κλιματικούς στόχους που η ίδια έχει θέσει έως το 2030.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μπορεί η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2005 να έχει μειώσει τις παγκόσμιες πιέσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως τα τέλη της δεκαετίας για να έχει την ευκαιρία να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών που έχει θέσει έως το 2030 και να βάλει την οικονομία της σε τροχιά ενεργειακής ουδετερότητας.

'Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περισσότερο από 19% της κατανάλωσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, ακριβώς κάτω από το δεσμευτικό στόχο του 20% για το 2020, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η ενέργεια που παράγεται από πράσινες πηγές διπλασιάστηκε από το 2005 στο 34% της παραγωγής καθώς τα κράτη μέλη απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον άνθρακα. Ωστόσο, ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους εκπομπών του 2030.

Βάσει της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με μηδενικά αέρια θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται το τελικό σχήμα ενός νόμου για αυστηρότερους κλιματικούς στόχους τις επόμενες δεκαετίες, αφού οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τον Δεκέμβριο ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

«Για να ανταποκριθεί η Ε.Ε. σε αυτές τις υψηλότερες δεσμεύσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν στο 70% περίπου έως το 2030 και σε πάνω από 80% έως το 2050», σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Οι υψηλότερες τιμές άνθρακα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ θα βοηθήσουν να καταστούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ανταγωνιστικές. Το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων στην ευρωπαϊκή αγορά, που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ πιο ακριβό, καθώς αυξήθηκε σε ρεκόρ 35,42 ευρώ/τόνο την περασμένη εβδομάδα. 

Μια άλλη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι η αντιμετώπιση ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων από τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε ο ΕΟΠ. Η έκθεση έδειξε ότι οι επιπτώσεις της ηλιακής ενέργειας και η αποτέφρωση των βιοδιασπώμενων αστικών αποβλήτων στα ύδατα επιδεινώθηκαν το 2018 σε σύγκριση με το 2005. Επιπλέον, η ηλιακή ενέργεια και η αύξηση της χρήσης βιομάζας είχαν αρνητική επίδραση στην ιδιοκτησία γης. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατασκευή εξαρτημάτων και η κατασκευή μονάδων απαιτούν σημαντικές ποσότητες υλικού και ενέργειας, προκαλώντας επιπλέον εκπομπές.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο μηδέν χωρίς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε στο Bloomberg ο Wendel Trio, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης για το Δίκτυο δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη (CAN). «Με το σωστό πλαίσιο μπορούμε να μετριάσουμε τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον μας και να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα επωφεληθούμε από αυτήν τη μετάβαση στον καθαρό αέρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένες οι χώρες της Ευρώπης για τα πλαφόν σε αέριο - πετρέλαιο

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει ως τώρα συμφωνία για τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο σε πολύ υψηλή τιμή, όπως και για το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόδιο σε επενδύσεις στις ΑΠΕ οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος υλικών

Οι αυξήσεις του κόστους υλικών για μονάδες φωτοβολταϊκών ανέρχονται σήμερα στο 15%, ενώ για τις ανεμογεννήτριες αγγίζουν το 10% προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα και επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών.