ΓΔ: 1417.74 0.76% Τζίρος: 36.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σκάνδαλο με οικογενειακά επιδόματα «έριξε» την ολλανδική κυβέρνηση

Περίπου 10.000 οικογένειες στην Ολλανδία είχαν στοχοποιηθεί και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ επιδομάτων, με αποτέλεσμα πολλές να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή.

Την παραίτηση της κυβέρνησης του ανακοίνωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, αποδεχόμενος την ευθύνη για χρόνια κακοδιαχείρισης οικογενειακών επιδομάτων, κάτι που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κοινοβουλευτικής έρευνας τον περασμένο μήνα, η οποία βρήκε ότι γραφειοκράτες στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης είχαν κατηγορήσει αδίκως οικογένειες για εξαπάτηση.

Ο Ρούτε ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ. Οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως υπηρεσιακοί προκειμένου να διαχειριστούν προς το παρόν την κρίση του κορονοϊού, με τις βουλευτικές εκλογές να έχουν ήδη οριστεί για τις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την αναφορά της έρευνας, περίπου 10.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ επιδομάτων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε ανεργία, χρεοκοπίες και διαζύγια. Η έρευνα χαρακτήρισε την κακοδιαχείριση αυτή «πρωτοφανή αδικία». Πολλές από τις οικογένειες στοχοποιήθηκαν βάσει της εθνικότητάς τους ή της διπλής τους υπηκοότητας, ανέφερε στα τέλη του περασμένου έτους η φορολογική διοίκηση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση και συνέταξε την έκθεση, κάνει λόγο για «αδικία άνευ προηγουμένου» και εκτιμά ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε.

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Από χθες, οι λέξεις - κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» είναι από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία. Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χρυσοχοΐδης: Πάνω από 330 συλλήψεις στη Κρήτη για ενδοοοικογενειακή βία

Σύσκεψη έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να συγχαίρει την Αστυνομία της Κρήτης για την αποτελεσματικότητά της, λέγοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία για τον σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης στην Ολλανδία

Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία στη θέση του Ρούτε, ο οποίος είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν πανεπιστήμια στην Ολλανδία

Φοιτητές στην Ολλανδία διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα από την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας.