ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Καθαίρεση του Τραμπ βάσει του αμερικανικού Συντάγματος ζητά η Πελόζι

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς να προχωρήσει σε καθαίρεση του Τραμπ, τονίζοντας ότι μπορεί να το πράξει και το Κογκρέσο.

Η αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία είναι μια «επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του για συμμετοχή σε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα».

Η Πελόζι κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει αμέσως στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να κηρύξει τον Ντόναλντ Τραμπ «ακατάλληλο» να κυβερνήσει, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει την απάντηση του αντιπροέδρου «σήμερα».

Αν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο «μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής», πρόσθεσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής. Η  Πελόζι τόνισε πως ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε μια «στασιαστική πράξη».

«Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ είναι ένας «πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι πρόεδρος, είπε.

Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλο οι συνεργάτες του εγκαταλείπουν τον Τραμπ, με την Αμερικανίδα υπουργό Μεταφορών, Ελέιν Τσάο να ανακοινώνει σήμερα πως υποβάλλει την παραίτησή της, μετά την επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Η Τσάο, σύζυγος του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, δήλωσε πως η παραίτησή της θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα.

Η επίθεση «με προβλημάτισε έντονα με έναν τρόπο που απλά δεν μπορώ να παραβλέψω», τόνισε.

Μπάιντεν: Ο Τραμπ επιτέθηκε ενάντια τη Δημοκρατία 

Επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, την οποία υποκίνησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε την εισβολή στο Καπιτώλιο ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για μια από τις «σκοτεινότερες ημέρες» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, σε ομιλία του από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, αποκάλεσε επίσης «εγχώριους τρομοκράτες» τους υποστηρικτές του Τραμπ που μπήκαν δια της βίας στο κτίριο.

Ο Τραμπ «υποδαύλισε μια επίθεση χωρίς έλεος εναντίον των θεσμών» και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει έναν όχλο «για να φιμώσει τις φωνές των Αμερικανών ψηφοφόρων», τόνισε, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι οι αντιρατσιστές διαδηλωτές θα είχαν «πολύ διαφορετική» αντιμετώπιση σε σύγκριση με τους οπαδούς του Τραμπ που έσπειραν το χάος στην Ουάσινγκτον. «Αν ήταν μια διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, θα τους είχαν αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά από το νευριασμένο πλήθος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ τα δύο γιγάντια πάντα που της δώρισε η Κίνα

Δύο γιγαντιαία πάντα από την Κίνα έφτασαν στις ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο κορυφής Ουάσιγκτον-Πεκίνο με Τραμπ και Σι. Η μεταφορά έγινε βάση συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και ενισχύει τους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν παραμένει αμετακίνητο στους όρους του για το Ορμούζ

Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ξανανοίξει το στενό του Ορμούζ αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της, παρά την απόρριψη ιρανικής πρότασης από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν παραιτείται από τα δικαιώματά της, αν και παραμένει ανοιχτή σε διάλογο.