ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Όχι στην αποφυλάκιση με εγγύηση για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά πως υπάρχουν «ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης».

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ σε βάρος της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά πως υπάρχουν «ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα. Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Όποια πλευρά ηττηθεί σήμερα αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει. Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να παίρνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Το 2010, ο ιδρυτής των WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Τα νομικά προβλήματα του Ασάνζ άρχισαν όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του, έπειτα από καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσης. Φοβούμενος ότι η Στοκχόλμη είχε απώτερο στόχο να προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια.

Όταν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε και η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία, τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παρότι στη Σουηδία η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο το 2017. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έναντι του ιδρυτή του WikiLeaks. Επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε αποφύγει να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ασάνζ. Ωστόσο πριν από δέκα χρόνια, αυτός που θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου τον χαρακτήριζε «high-tech τρομοκράτη».

Τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ. Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ο Νιλς Μέλτσερ καλούσε τον Aμερικανό πρόεδρο να απονείμει χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks, τονίζοντας ότι «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εξήντα γυναίκες κατηγορούν τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ για σεξουαλικές επιθέσεις

Εκτός από τα Harrods, οι δικηγόροι έκαναν λόγο για «αξιόπιστες αποδείξεις» σεξουαλικών επιθέσεων σε άλλες επιχειρήσεις που ανήκαν στον αλ Φαγέντ, μεταξύ των οποίων η αγγλική ομάδα Φούλαμ την οποία αγόρασε το 1997.
ΔΙΕΘΝΗ

O Μοχάμεντ αλ Φαγέντ κατηγορείται μετά θάνατον για βιασμούς υπαλλήλων του

Τα Harrods ζήτησαν χθες, Πέμπτη, συγγνώμη, αφού τουλάχιστον 20 γυναίκες δήλωσαν στο BBC πως ο αλ Φαγέντ τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και σε μερικές περιπτώσεις τις είχε βιάσει. Πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο μισογυνισμός θα διώκεται ποινικά ως «εξτρεμισμός» στη Μεγάλη Βρετανία

Η Ιβέτ Κούπερ, υπουργός Εσωτερικών, διέταξε την επανεξέταση της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού για να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των απειλών που προέρχονται από επιβλαβείς ιδεολογίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χάρι εναντίον ταμπλόιντ για τις κλονισμένες σχέσεις με την οικογένειά του

Ο Χάρι κατηγορεί τα βρετανικά ΜΜΕ για τον θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνας το 1997 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Έχει κατηγορήσει τις βρετανικές εφημερίδες για εχθρικές επιθέσεις σε βάρος της συζύγου του Μέγκαν.