ΓΔ: 2280.68 0.95% Τζίρος: 127.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:42
Παπασταύρου, Ράιτ
Φώτο: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, Credits: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παπασταύρου: Ομάδα Εργασίας με ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Παπασταύρου συμφώνησε με τον Αμερικανό υπ. Ενέργειας για ομάδα εργασίας στον Κάθετο Διάδρομο. Ο στρατηγικός ρόλος του και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τα θέματα που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο συμφώνησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.

Η πρώτη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία) έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Παπασταύρου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Export-Import Bank of the United States (EXIM), John Jovanovic. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Jovanovic ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του Κάθετου Άξονα στη στρατηγική των ΗΠΑ για τις ενεργειακές εξαγωγές.

Ο Πρόεδρος της EXIM επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας αμερικανικού LNG διεθνώς, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η επέκταση των υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ που έχει αναπτύξει η Τράπεζα EXIM για την Ευρώπη και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο κ. Jovanovic υπογράμμισε τον προσανατολισμό της Τράπεζας στις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης του γαλλίου στην Ελλάδα ως στρατηγικής ορυκτής πρώτης ύλης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της EXIM προσκάλεσε τον κ. Παπασταύρου να συμμετάσχει ως ομιλητής στο ετήσιο Συνέδριο της Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιολικό Πάρκο Θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πάγωμα αδειών για 5 αιολικά πάρκα λόγω εθνικής ασφάλειας

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις άδειες κατασκευής μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων λόγω «κινδύνων για την εθνική ασφάλεια», με ισχύ για πέντε έργα στην Ανατολική Ακτή, δίνοντας νέο πλήγμα στον κλάδο ανανεώσιμης ενέργειας.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ΗΠΑ και 12 χωρών για ενεργειακή ασφάλεια σε Κεντρική, Αν. Ευρώπη

Υπουργοί Ενέργειας και εκπρόσωποι 13 χωρών και των ΗΠΑ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη χρήση υποδομών και την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι β' φάσεις έργων φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εντάχθηκαν οι Β' φάσεις έργων για δίκτυο φυσικού αερίου και αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης στη Φλώρινα, με προϋπολογισμό 23,3 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν δίκτυο και 175 συνδέσεις καταναλωτών.
Φυσικό αέριο, LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθετος Διάδρομος: Κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ώρα δύσκολων αποφάσεων

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή και της Κομισιόν. Τι περιμένουμε από τη σημερινή μίνι σύνοδο.
αντλία βιοκαυσίμου χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αποκλείει τα βιοκαύσιμα σόγιας από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποπομπή των βιοκαυσίμων από σόγια από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω της συμβολής τους στην αποψίλωση των δασών και της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.