ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παπασταύρου, Ράιτ
Φώτο: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, Credits: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παπασταύρου: Ομάδα Εργασίας με ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Παπασταύρου συμφώνησε με τον Αμερικανό υπ. Ενέργειας για ομάδα εργασίας στον Κάθετο Διάδρομο. Ο στρατηγικός ρόλος του και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τα θέματα που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο συμφώνησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.

Η πρώτη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία) έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Παπασταύρου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Export-Import Bank of the United States (EXIM), John Jovanovic. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Jovanovic ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του Κάθετου Άξονα στη στρατηγική των ΗΠΑ για τις ενεργειακές εξαγωγές.

Ο Πρόεδρος της EXIM επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας αμερικανικού LNG διεθνώς, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η επέκταση των υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ που έχει αναπτύξει η Τράπεζα EXIM για την Ευρώπη και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο κ. Jovanovic υπογράμμισε τον προσανατολισμό της Τράπεζας στις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης του γαλλίου στην Ελλάδα ως στρατηγικής ορυκτής πρώτης ύλης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της EXIM προσκάλεσε τον κ. Παπασταύρου να συμμετάσχει ως ομιλητής στο ετήσιο Συνέδριο της Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιολικό Πάρκο Θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πάγωμα αδειών για 5 αιολικά πάρκα λόγω εθνικής ασφάλειας

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις άδειες κατασκευής μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων λόγω «κινδύνων για την εθνική ασφάλεια», με ισχύ για πέντε έργα στην Ανατολική Ακτή, δίνοντας νέο πλήγμα στον κλάδο ανανεώσιμης ενέργειας.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το φυσικό αέριο κυριαρχεί παρά την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέρουν σχεδόν το 50% της παραγωγής, ωστόσο, η απουσία συστημάτων αποθήκευσης επιβάλουν το φυσικό αέριο ως κεντρικό συστατικό του ενεργειακού μίγματος.
Αιολική ενέργεια θαλάσσια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν όσο κοστίζει η υγειονομική περίθαλψη

Οι ΑΠΕ παραμένουν η οικονομικότερη λύση παραγωγής ρεύματος, ακόμη και όταν υπολογίζονται τα έξοδα δικτύων, αποθήκευσης και εφεδρειών, σύμφωνα με μελέτη της WindEurope με την Hitachi Energy για πέντε διαφορετικά ενεργειακά σενάρια.