ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία ΕΕ για μείωση στις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα έως το 2030

Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο τους ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης αυτή τη δεκαετία των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες σχετικά με τον στόχο αυτό κατά τη σύνοδο κορυφής της οποίας προήδρευσε.

«Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο τους ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της, μέσω του Twitter, για την υιοθέτηση «μιας φιλόδοξης πρότασης για έναν νέο κλιματικό στόχο.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1337296607860101120

Η συμφωνία εμποδιζόταν επί ώρες από την Πολωνία, η οποία ήθελε να επιτύχει εγγυήσεις για να λάβει οικονομικές αρωγές σε αντάλλαγμα για να κάνει «πράσινη» την οικονομία της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση από την Ε.Ε. για την εκταμίευση 2,44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε θετικά το 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 2,44 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας την ικανοποιητική ολοκλήρωση 32 οροσήμων και 7 στόχων, κυρίως σε υγεία, εκπαίδευση και φορολογία.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Πρωταγωνιστικός ρόλος στη Γάζα και νέα πλατφόρμα δωρητών τον Νοέμβριο

Ο πρέσβης Αλεξάντρ Στούτσμαν χαρακτήρισε τη μέρα απελευθέρωσης ομήρων ως «ευτυχισμένη» και τόνισε την ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση στη Γάζα, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολομέλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόσυρση αναφοράς στα κατεχόμενα ως «ΤΔΒΚ» μετά από παρέμβαση της Ελλάδας

Μετά από έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου, το Κοινό Κέντρο Ερευνών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυραν αναφορά στα κατεχόμενα ως «ΤΔΒΚ» από ευρωπαϊκή έκθεση.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή Κόστα στους ηγέτες ΕΕ για το Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου

Ο Αντόνιο Κόστα προσκάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23/10, με πρώτο θέμα την ενίσχυση στήριξης στην Ουκρανία και οικονομική βοήθεια. Έμφαση δίνεται στην ευρωπαϊκή άμυνα μέχρι το 2030 λόγω υβριδικών επιθέσεων.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει επανέναρξη αποστολής στο πέρασμα Ράφα, δηλώνει η Κάλας

Η ΕΕ θα επανεκκινήσει την αποστολή παρακολούθησης στο συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, τονίζοντας τη δυσκολία διασφάλισης της ειρήνης στη Γάζα και την ετοιμότητα της Ένωσης να συνεισφέρει.