ΓΔ: 2646.66 -0.39% Τζίρος: 117.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:37
Η σημαία της Σερβίας κυματίζει στον ουρανό.

Κρίση στις σχέσεις Μαυροβουνίου-Σερβίας με απελάσεις πρεσβευτών

Αφορμή η κριτική που άσκησε δημόσια ο πρεσβευτής της Σερβίας στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή αποτέλεσε η κριτική που άσκησε δημόσια ο Μπόζοβιτς στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918 για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».

Η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε άμεσα απελαύνοντας τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, δίνοντας του διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 10ο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη με νέα συνεργασία στον Κάθετο Διάδρομο

Το Southeast Europe Energy Forum (SEEF) γίνεται 10 ετών και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου 2026, συγκεντρώνοντας κορυφαίους παράγοντες ενέργειας, επενδυτές και κρατικούς αξιωματούχους από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Επίτροπος Κος: Δεν χωρά εξύμνηση του Μλάντιτς στην ΕΕ από Σερβία

Η Μάρτα Κος τόνισε ότι η εξύμνηση εγκληματιών πολέμου αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και δεν έχει θέση στην ΕΕ ή σε χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη, αναφερόμενη στον Ράτκο Μλάντιτς που πέθανε στη Χάγη σε ηλικία 83 ετών.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι προσβάλει βαθύτατα τους Σέρβους

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε το δικαστήριο του ΟΗΕ για «απολίτιστη συμπεριφορά» επειδή δεν επέτρεψε στον Ράτκο Μλάντιτς να πεθάνει στη Σερβία, ενώ το Βελιγράδι περιμένει αν θα επιστραφεί η σορός του.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς, ανακοίνωσε η Σερβία

Ο Ράτκο Μλάντιτς, γνωστός ως "Χασάπης της Βοσνίας", πέθανε στη Χάγη όπου εξέτιε ισόβια για γενοκτονία. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Βούγιτς, θα κηδευτεί με όλες τις στρατιωτικές και κρατικές τιμές που δικαιούται.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Απεβίωσε ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας

Ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, πέθανε στα 84 του χρόνια στο κέντρο κράτησης της Χάγης, όπου εξέτιε ισόβια για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη αρχηγού σερβικής μαφίας στην Κρήτη – Έρευνα για επαφές στην Ελλάδα

Συνελήφθη στην Κρήτη 38χρονος Σέρβος, καταζητούμενος από την INTERPOL για πλαστογραφία και διασυνδέσεις με τη συμμορία Kavac-Vracar, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.