Με μία καθ’ όλα συναισθηματική ανάρτηση στο Twitter ο πρώην υπ. Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Κυριακή και ταυτόχρονα φρόντισε να σβήσει τους προσωπικούς λογαριασμούς του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η παραίτησή του η οποία έγινε δεκτή με καθυστέρηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν μία τυχαία κίνηση και ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να κάνει στροφή 180 μοιρών αναφορικά με την οικονομία και κυρίως τη νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα δημιούργησε έναν καλό αποδιοπομπαίο τράγο για να φορτωθεί όλα τα λάθη της διακυβέρνησης Ερντογάν.
Η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν, άλλωστε, σε αυτήν την παραίτηση διόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς είχε προηγηθεί η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη και η αντικατάστασή του με τον Νασί Αγκπάλ οι σχέσεις του οποίου με τον Αλμπαϊράκ δεν υπήρξαν ποτέ καλές, ενώ δεν έλειψαν και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σε σύσκεψη που έγινε στο προεδρικό μέγαρο οι δύο άντρες έπαιξαν ξύλο.
Όλα δείχνουν ότι ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος στο παρελθόν, μιας και είναι και γαμπρός του Ερντογάν, θεωρούνταν ο κύριος υποψήφιος να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πιθανώς και στην τουρκική προεδρία, αποτέλεσε την τέλεια… «Ιφιγένεια» για τον Ερντογάν, αλλά και την τέλεια ευκαιρία για να κάνει μία ύστατη προσπάθεια να σώζει τη βαρύτατα δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία.
Της παραίτησης του ΥΠΟΙΚ ακολούθησαν σειρά «αποκαλύψεων» στα τουρκικά αλλά όχι μόνο ΜΜΕ ότι ουσιαστικά ο Αλμπαϊράκ είναι απόλυτα υπεύθυνος για τα χάλια της τουρκικής οικονομίας, καθώς μόνον αυτός ενημέρωνε τον Ερντογάν για την πορεία της, έχοντας αποκλείσει τον Τούρκο πρόεδρο από οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφόρησης.
Σαφώς είναι αληθές ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις του Αλμπαϊράκ, σε μία περίοδο που η τουρκική λίρα έχει εξουθενωθεί έναντι του δολαρίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονται στο «κόκκινο» και η Τουρκία αποτελεί μία χώρα που κανείς δεν θέλει να επενδύσει, έχουν δείξει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν είχε μεγάλη επαφή με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας του.
Βάσει ορισμένων εκτιμήσεων από αναλυτές τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας εμφάνιζαν έλλειμμα 50 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου, απόρροια των συνεχών παρεμβάσεων για στήριξη της λίρας μία πολιτική που όλοι αποδίδουν την πατρότητά της στον πρώην ΥΠΟΙΚ.
Φυσικά μοιάζει αρκετά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει τα πάντα στη γειτονική χώρα, δεν ήξερε τίποτα ή ότι είχε τόσο τυφλή εμπιστοσύνη στον γαμπρό του και υπ. Οικονομικών.
Ενδεχομένως ο Αλμπαϊράκ να θυσιάστηκε εξαιτίας και της αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ, καθώς η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία δίνει τέλος σε μία ιδιότυπη ασυλία που είχε η Τουρκία και κυρίως ο πρόεδρός της επί της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Πολλοί αναλυτές σημειώνουν τις ιδιαίτερες σχέσεις Αλμπαϊράκ και φυσικά του ίδιου του Ερντογάν με την κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι παρέκαμψε το εμπάργκο που έχει επιβληθεί και χρηματοδότησε το Ιράν μέσω παράνομης πώλησης πετρελαίου.
Σειρά δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν πίεζε τον Τραμπ να σταματήσει την όλη διαδικασία, καθώς μάρτυρες κατηγορίας είχαν εμπλέξει τον Αλμπαϊράκ στο σκάνδαλο. Δεν τα κατάφερε, όμως, και η τελική δικαστική διαδικασία έχει οριστεί στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο του 2021. Ο Αλμπαϊράκ μπορεί να μην είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, όμως ο ρόλος του στο σκάνδαλο περιγράφεται με σαφήνεια στο κατηγορητήριο και η δίκη θα μπορούσε να τον φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αν ταυτόχρονα είχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, το κατηγορητήριο για την Halkbank εμπλέκει ευθέως τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν και τον γαμπρό του στις παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας από την Halkbank. Όπως αναφέρεται, ενώ υπήρχαν δισταγμοί στη διοίκηση της τράπεζας για τη συνέχιση του ξεπλύματος ιρανικού χρήματος, μετά τις έρευνες που έγιναν από τις αμερικανικές αρχές και τη σύλληψη ενός στελέχους, που συνεργάσθηκε με τη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν και ο γαμπρός του έδωσαν εντολή στην τράπεζα να συνεχίσει τις ίδιες πρακτικές, κάτι που τελικά έγινε.