ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο Ερντογάν «ξήλωσε» τη νύχτα το διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Μετά την κατάρρευση της λίρας, ο Τούρκος πρόεδρος απομάκρυνε χωρίς εξηγήσεις το διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τοποθέτησε στη θέση του ένα στενό του συνεργάτη.

Τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας «καρατόμησε» ο Ταγίπ Ερντογάν, με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα, μετά τη δραματική τπώση της λίρας, που έχει χάσει 9% τις δύο τελευταίες  εβδομάδες και 30% από την αρχή του έτους έναντι του δολαρίου, φέρνοντας την Τουρκία σε μικρή απόσταση από μια συναλλαγματική κρίση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, είχε συμπληρώσει μόλις 16 μήνες από την τετραετή θητεία του και απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να δοθεί κανένας λόγος.

Ο κ. Ουισάλ είχε αντισταθεί στην κριτική των επενδυτών για τη μείωση των επιτοκίων, ακόμη και όταν το νόμισμα έχασε πάνω από το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος. Η στάση του τέως κεντρικού τραπεζίτη είχε ερμηνευθεί από την αγορά ως μια παραχώρηση προς τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είχε απαιτήσει από την τράπεζα να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, παρά τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η κατάρρευση της λίρας τον τελευταίο μήνα

lira7112020

Στη διάρκεια της θητείας του Ουισάλ, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε δραματικά, από το 24% σε 8,25% μέσα σε ένα 12μηνο, ενώ τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να αλλάξει πορεία και αύξησε το επιτόκιο κατά 2%, καθώς η λίρα άρχισε απότομη πτώση. Έκτοτε βασίστηκε σε άλλα εργαλεία για να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική χωρίς να αγγίξει το επιτόκιο αναφοράς.

Ο Ουισάλ είχε τελικά την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του, Μουράτ Τσετινκάγια, ο οποίος επίσης «καρατομήθηκε» από τον Ερντογάν. Ο Τσετινκάγια απομακρύνθηκε επειδή αρνήθηκε να μειώσει τα υψηλά επιτόκια, που βοήθησαν στη στήριξη της λίρας μετά την αναταραχή του 2018.

Ο λόγος απομάκρυνσης του Ουισάλ δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά πιθανότατα συνδέεται με τη δυσφορία του Ερντογάν για την αύξηση του επιτοκίου τον Σεπτέμβριο και τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που έλαβε.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ενδέχεται απλώς η απόλυση του διοικητή να αποτελεί μια προσπάθεια του Ερντογάν να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα για την πτώση της λίρας, που προκαλεί έντονη πίεση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ο Ουισάλ θα αντικατασταθεί από τον Νασί Αγκμπάλ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών του κ. Ερντογάν μεταξύ 2015 και 2018 και είναι τώρα ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου προϋπολογισμού.

Η δεύτερη κατά σειρά απόλυση διοικητή της κεντρικής τράπεζας, πάντως, ενδέχεται να προκαλέσει νέεες ανησυχίες στις αγορές, καθώς επιβεβαίωνει την εκ νέου την κατάλυση της ανεξαρτησίας της τράπεζας από τον Τούρκο πρόεδρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι η συμφωνία για τα σιτηρά στη συνάντηση Ζελένσκι - Ερντογάν

Την εν λόγω συμφωνία η Ρωσία δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τη 17η Ιουλίου, καθώς διαμαρτύρεται για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η λίρα της Τουρκίας πριν τις εκλογές

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005.