ΓΔ: 2015.87 -1.93% Τζίρος: 159.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:44:38
Παραλία με τυφώνα
Παραλία στις Φιλιππίνες αμέσως μετά από τυφώνα με έντονα κύματα και δυνατούς ανέμους.

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τον τυφώνα Γκόνι

«Καταστροφικοί άνεμοι και έντονες ως καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις» αναμένονται τις προσεχείς 12 ώρες. Περίπου 345.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις Φιλιππίνες από το πέρασμα του τυφώνα Γκόνι, του πιο ισχυρού του 2020, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «καταστροφικές» συνθήκες σε ορισμένες περιοχές, παρά την απομάκρυνση περισσότερων από 300.000 ανθρώπων από τις εστίες τους.

Ο Γκόνι έφτασε στο νησί Καταντουάνες των Φιλιππίνων σήμερα γύρω στις 05:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου) συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα, οι οποίοι σάρρωσαν στέγες, έρριξαν δέντρα και προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες.

Ο τυφώνας Γκόνι, ο οποίος είχε αρχικά καταταχθεί στην κατηγορία των «υπερτυφώνων», υποβαθμίστηκε κατά το πέρασμά του από την νήσο Λουζόν κατευθυνόμενος προς την Μανίλα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Καταστροφικοί άνεμοι και έντονες ως καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις» αναμένονται τις προσεχείς 12 ώρες στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο τυφώνας, και κυρίως στις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, προειδοποιούσε η υπηρεσία αυτή χθες Σάββατο, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε αυτές τις ζώνες».

Ο Γκόνι έφτασε στις Φιλιππίνες μια εβδομάδα μετά τον Μολάβε, ο οποίος έπληξε την ίδια περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων. Επίσης πλημμύρισε μεγάλη αγροτική περιοχή προτού συνεχίσει την πορεία του προς το Βιετνάμ.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί πέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Άλμπεϊ, δήλωσε ο κυβερνήτης της Αλφράνσις Μπισάρα σε τοπικό ραδιοσταθμό.

Οι δύο πνίγηκαν, ο τρίτος έχασε τη ζωή του από κατολίσθηση, ενώ ο τέταρτος από την πτώση δέντρου.

Οι άνεμοι πήραν τις σκεπές από δύο κέντρα στα οποία είχαν μεταφερθεί άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Αυτοί μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο ισόγειο των κτιρίων, δήλωσε σε ραδιοσταθμό ο υπεύθυνος περιφερειακής ασφάλειας Σέντρικ Ντάεπ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Ρικάρντο Τζαλάντ δήλωσε ότι περίπου 345.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Στην Μανίλα, οι κάτοικοι παραγκουπόλεων που βρίσκονται σε χαμηλές ζώνες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω του φόβου πλημμυρών, ενώ το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έκλεισε.

Ο Γκόνι αναμένεται να αποδυναμωθεί σημαντικά κατά το πέρασμά του από την Λουζόν, προτού φτάσει αύριο Δευτέρα το πρωί στην Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. 

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κατά μέσο όρο ετησίως από περίπου 20 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες, οι οποίοι καταστρέφουν τις σοδειές, τα σπίτια και τις υποδομές κακής κατασκευής, βυθίζοντας μόνιμα στη φτώχεια ολόκληρους πληθυσμούς.

Ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη χώρα πρόσφατα ήταν ο υπερτυφώνας Χαϊγιάν το 2013, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 7.300 ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φέρντιναντ Μάρκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μάρκος δεσμεύεται για συλλήψεις σε σκάνδαλο αντιπλημμυρικών έργων

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα εικονικά αντιπλημμυρικά έργα θα έχουν συλληφθεί έως τα Χριστούγεννα, μετά τους φονικούς τυφώνες και τις σφοδρές αντιδράσεις για διαφθορά.
Παραλία με τυφώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 90 νεκροί στις Φιλιππίνες από τον τυφώνα Καλμάγκι

Ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες ξεπέρασε τους 90, με 93 θύματα συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ιδιαίτερα σφοδρές πλημμύρες κατέγραψαν οι υπηρεσίες στις κεντρικές περιοχές της χώρας.
Παραλία με τυφώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: 150.000 εκκενώσεις λόγω του επερχόμενου τυφώνα Kalmaegi

Πάνω από 150.000 κάτοικοι εκκενώθηκαν από παράκτιες περιοχές στις Φιλιππίνες λόγω του τυφώνα Kalmaegi, με ανέμους έως 170 χλμ/ώρα. Η έλευσή του αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Παραλία με τυφώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Τυφώνας σάρωσε το αρχιπέλαγος, 11 νεκροί, επτά αγνοούμενοι

Κατακλυσμιαίες βροχές σάρωσαν το βράδυ της Δευτέρας ολόκληρες περιοχές στο πιο πολυπληθές νησί του αρχιπελάγους Λουσόν προτού η τροπική καταιγίδα Κομπάσου κατευθυνθεί προς τη Νότια Σινική Θάλασσα.