Πιο ήρεμο και συντονισμένο ήταν το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, μετά την πρώτη τηλεμαχία, η οποία κατέληξε σε ένα χαοτικό ματς ανταλλαγής προσβολών.
Οι δημοσιογράφοι που συντόνιζαν το χθεσινό ντιμπέιτ είχαν προειδοποιήσει ότι θα έκλειναν τα μικρόφωνα των υποψηφίων προκειμένου να επιτρέψει ο ένας στον άλλον να μιλά χωρίς διακοπή. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε, καθώς τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, όσο και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του τήρησαν μια πιο πολιτισμένη στάση.
Πανδημία
«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», συμπλήρωσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από την COVID-19.
Νωρίτερα ο Μπάιντεν, που τόνισε ότι κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους» δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος, σημείωσε πως «αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως [η πανδημία] θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο». Ο Τραμπ απάντησε «δεν είμαι διόλου σίγουρος πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας».
Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί. Κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό», ενώ ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ διακατέχεται από «σύγχυση» και του αποδίδει θέσεις που εκφράζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.
Καλύτερος από τον Λίνκολν;
Η άρνηση του Τραμπ να καταδικάσει τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής στη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας ήταν ίσως το μεγαλύτερο, αυθόρμητο λάθος του. Χθες το απόφυγε στη διάρκεια της συζήτησης για τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ και προτίμησε να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα τις οποίες προώθησε, τροποποιώντας κάποια άρθρα τα οποία είχε στηρίξει ο Μπάιντεν τη δεκαετία του 1990 και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ποινές κάθειρξης για εκατομμύρια Αφροαμερικανούς.
Όμως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν απέφυγε τις υπερβολές: «Με εξαίρεση τον Αβραάμ Λίνκολν, την πιθανή εξαίρεση (…) κανείς δεν έχει κάνει όσο εγώ» για τους Αφροαμερικανούς, σχολίασε.
Επίσης δήλωσε ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία διότι δεν τον ικανοποίησε η απόδοση του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.
Σε αυτό ο Μπάιντεν απάντησε σαρκαστικά: «Ο Αβραάμ Λίνκολντ από εδώ είναι ένας από τους πιο ρατσιστές προέδρους που είχαμε στη σύγχρονη ιστορία. Ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».
Στην ενότητα για την κλιματική αλλαγή, ο Μπάιντεν είπε πως το σχέδιο του για το περιβάλλον είναι να γίνει «ενεργειακή μετάβαση», οι ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την πετρελαϊκή βιομηχανία και να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές.
Ο Τραμπ άδραξε την ευκαιρία: «θα καταστρέψει την πετρελαϊκή βιομηχανία! Θα το θυμηθείς αυτό, Τέξας; Θα το θυμηθείς αυτό, Πενσιλβάνια;», είπε. Ο Μπάιντεν αντέτεινε πως απλώς θα καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ το επανέλαβε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το ντιμπέιτ.
Ακόμη, εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράτυπα στη χώρα.
Η ένταση ανέβηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον Τραμπ για την πολιτική «κατευνασμού» του έναντι της Βόρειας Κορέας, αλλά και το ότι είναι υπερβολικά υποχωρητικός έναντι του Ρώσου ομολόγου Βλαντίμιρ Πούτιν και να διαμηνύει πως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα «θα πληρώσουν» για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.