Σε επίπεδα ρεκόρ φθάνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και τοπικά lockdown, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωσή του.
Στο επίκεντρο βρίσκεται εκ νέου η Γαλλία, η οποία παρά τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είχε σήμερα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία έφθασαν στα 30.000, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζ. Καστέξ να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας καθώς η κατάσταση «είναι εξαιρετικά σοβαρή».
Όμως η εικόνα είναι αρνητική σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 83 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν 8.804 νέα κρούσματα κοροναϊού. Χθες τα κρούσματα ήταν 7.332 και οι νεκροί 43. Στην Λομβαρδία, σήμερα, καταγράφηκαν 2.067 περιστατικά, στην Καμπανία 1.127 και στην περιφέρεια του Τορίνο 1.033. Συνολικά, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό, 36.372 άνθρωποι.
Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 18.980 νέα κρούσματα της COVID-19 και 138 θανάτους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών από τότε που διαγνώστηκαν με τον κορονοϊό. Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν από 19.724 που ήταν μια μέρα νωρίτερα, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα από τους πολίτες «να μένουν στα σπίτια τους» και να «εργάζονται από απόσταση» ανακοινώνοντας σειρά μέτρων με στόχο την αναχαίτηση της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού. «Σήμερα, πρέπει να επιστρέψουμε στη βασική σύσταση που γνωρίζουμε από την άνοιξη: να μένουμε στο σπίτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης συστήνοντας «σε όσους το μπορούν να εργάζονται από απόσταση». Η Πολωνία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων κορονοϊού σε 24 ώρες.
Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα 1.075 νέες περιπτώσεις μολύνσεων με τον νέο κορονοϊό, αλλά ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στη σκανδιναβική χώρα δεν αποτελεί ένδειξη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η Σουηδία, που δεν επέλεξε την πολιτική του lockdown από την έναρξη της επιδημίας, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις ανοιχτά, καταγράφει συνεχή άνοδο των νέων κρουσμάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει να επιβιβάζονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς της Μόσχας όσοι δεν χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας και συγκεκριμένα μάσκα και γάντια ακόμη και αν έχουν βγάλει εισιτήριο. Παράλληλα ενισχύεται ο έλεγχος στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου οι επιβάτες θα ελέγχονται αν φορούν γάντια και μάσκα. «Οι επιβάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα και γάντια. Ο έλεγχος στις συγκοινωνίες θα ενισχυθεί και στους ελέγχους που θα είναι πιο συχνοί θα συμμετέχουν και αστυνομικοί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.
Επίσης στη Μόσχα από τις 19 Οκτωβρίου θα εφαρμοσθεί σύστημα αναγνώρισης επισκεπτών των νυχτερινών κέντρων με κωδικό QR (αναγνώρισης), δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του δημάρχου της Μόσχας Αλεξέι Νεμεριούκ. Με εντολή του δημάρχου Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε ο Νεμεριούκ, θα επιβάλλονται διαφόρων ειδών κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν το μέτρο αυτό. Τα κέντρα διασκέδασης στην Μόσχα που λειτουργούν από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν κωδικό QR για την είσοδο πελατών, μετά τις 19 Οκτωβρίου θα υφίστανται τις σχετικές κυρώσεις για παραβίαση των επιδημιολογικών μέτρων. Τα πρόστιμα θα φθάνουν έως τις 500.000 ρούβλια (περίπου 5.465 ευρώ). Τα μέτρα με τον κωδικό QR δεν αφορούν τους κινηματογράφους.