Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να ασκήσει πιέσεις στην Αρμενία ώστε να τηρήσει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε η Άγκυρα.
Η εκεχειρία αυτή, που επιτεύχθηκε την Παρασκευή μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα, υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ως στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις ώστε οι αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου και νεκρούς.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει την πυραυλική επίθεση που όπως λέει εξαπέλυσε η Αρμενία εναντίον της πόλης Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν σήμερα το πρωί. Η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, εν μέσω της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτές οι συνομιλίες επί του παρόντος δεν θα ήταν καρποφόρες.
«Δεν αποκλείω αυτήν την πιθανότητα, αλλά υπό ορισμένους όρους. Σε αυτή τη φάση, δεν θεωρώ ότι θα ήταν παραγωγικές, το αντίθετο. Η αρμενική ηγεσία θα πρέπει τελικά να κατανοήσει ότι είναι αδύνατον να μιλήσει με το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των τελεσιγράφων, των προσβολών και του εκβιασμού», είπε ο Αλίεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RBK.
Ο Αζέρος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κοινή δήλωση Μπακού-Γερεβάν, που υιοθετήθηκε μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στη Μόσχα, συνεπάγεται την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διευκρίνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επέμεινε να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων επειδή καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση του Πασινιάν είναι εύθραυστη.
Ο Αλίεφ χαρακτήρισε θετικό τον ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη, λέγοντας ότι απέτρεψε την παρέμβαση τρίτων χωρών στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «θα έπρεπε να διαδραματίσει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης» της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.