Οι θάνατοι από Covid-19 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», καθώς σε πολλές χώρες εμφανίζεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, τα οποία διεθνώς έχουν φθάσει περίπου τα 33 εκατομμύρια. Όμως, οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα για έναν κρίσιμο δείκτη της πανδημίας: Πόση είναι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού, δηλαδή ποιο ποσοστό ανθρώπων από όσους μολύνονται, τελικά πεθαίνουν.
Σαφής εικόνα ακόμη δεν έχει υπάρξει, επειδή θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, πράγμα σχεδόν αδύνατο με τόσους πολλούς ασυμπτωματικούς. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστό αρκετά μεγάλο για να καθιστά την Covid-19 πολύ επικίνδυνη, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.
Η θνητότητα ασφαλώς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. «Η θνητότητα στους ανθρώπους κάτω των 20 ετών είναι πιθανώς ένας θάνατος ανά 10.000 (κρούσματα). Για τους άνω των 85 είναι περίπου ένας θάνατος ανά έξι (κρούσματα)», σύμφωνα με έναν κατ' εξοχήν ειδικό, τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.
Η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ -σε σχέση με την αρχή της πανδημίας- τα οποία «πιάνουν» ολοένα περισσότερους ανθρώπους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν από Covid-19 κάθε μέρα στον κόσμο, δηλαδή περίπου 226 κάθε ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα. Ο κορονοϊός έχει -κατά το τελευταίο δεκάμηνο- σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους ο ιός HIV (ΑΙΔΣ), η ελονοσία, η γρίπη και η χολέρα.