ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από κορονοϊό στον κόσμο

Στο μέτωπο των εμβολίων, υπάρχουν περίπου 240 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με 40 σε φάση κλινικών δοκιμών και εννέα στο τελικό στάδιο.

Οι θάνατοι από Covid-19 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», καθώς σε πολλές χώρες εμφανίζεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, τα οποία διεθνώς έχουν φθάσει περίπου τα 33 εκατομμύρια. Όμως, οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα για έναν κρίσιμο δείκτη της πανδημίας: Πόση είναι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού, δηλαδή ποιο ποσοστό ανθρώπων από όσους μολύνονται, τελικά πεθαίνουν.

Σαφής εικόνα ακόμη δεν έχει υπάρξει, επειδή θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, πράγμα σχεδόν αδύνατο με τόσους πολλούς ασυμπτωματικούς. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστό αρκετά μεγάλο για να καθιστά την Covid-19 πολύ επικίνδυνη, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η θνητότητα ασφαλώς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. «Η θνητότητα στους ανθρώπους κάτω των 20 ετών είναι πιθανώς ένας θάνατος ανά 10.000 (κρούσματα). Για τους άνω των 85 είναι περίπου ένας θάνατος ανά έξι (κρούσματα)», σύμφωνα με έναν κατ' εξοχήν ειδικό, τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ -σε σχέση με την αρχή της πανδημίας- τα οποία «πιάνουν» ολοένα περισσότερους ανθρώπους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν από Covid-19 κάθε μέρα στον κόσμο, δηλαδή περίπου 226 κάθε ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα. Ο κορονοϊός έχει -κατά το τελευταίο δεκάμηνο- σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους ο ιός HIV (ΑΙΔΣ), η ελονοσία, η γρίπη και η χολέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική η συνεισφορά των μονοκλωνικών θεραπειών έναντι του κορονοϊού

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά όταν κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα του ιού είχαν μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «μπλοκάρει» την λοίμωξη από κορονοϊό

Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.