Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της από αύριο Κυριακή στις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg News.
Η TikTok και η μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αργά χθες Παρασκευή το βράδυ κατά της εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε χθες διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται στους πολίτες στις ΗΠΑ να "κατεβάζουν" την κινεζική εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο TikTok και την κινεζική εφαρμογή μηνυμάτων WeChat από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην προσφυγή αυτή υποστηρίζεται ότι ο Τραμπ υπερέβη την εξουσία του με την απαγόρευση της εφαρμογής αυτής και ότι αυτό το έκανε για πολιτικούς λόγους κι όχι για να σταματήσει μια «ασυνήθιστη και αξιοσημείωτη απειλή» στις ΗΠΑ, όπως απαιτεί ο νόμος.
Η ανακοίνωση της Παρασκευής έρχεται σε συνέχεια του διατάγματος του Τραμπ που έδινε διορία 45 ημερών στην TikTok, για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, και αναφέρει ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να διανέμουν τις εφαρμογές WeChat και TikTok, που σημαίνει ότι Apple και Google θα πρέπει να αφαιρέσουν τις εφαρμογές από τις βιβλιοθήκες τους.
Σημειώνεται πως τόσο το WeChat όσο και το TikTok ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες, τις Tencent και ByteDance αντίστοιχα, με τον Τραμπ να επικαλείται την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του προς τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται, ο Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφεί και κατά άλλων εταιρειών, όπως η Alibaba.
Ο μαραθώνιος της συμφωνίας
Αν και η Microsoft θεωρούνται η επικρατέστερη για την απόκτηση της TikTok, η Κίνα προχώρησε σε αλλαγή των κανόνων εξαγωγής τεχνολογίας για να συμπεριλάβει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα η ByteDance να χρειάζεται άδεια από το Πεκίνο πριν μπορέσει να πουλήσει το TikTok σε αμερικανική εταιρεία.
Στη συνέχεια, η Microsoft ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε και η Oracle επιβεβαίωσε πως η προσφορά της θα καταστήσει την εφαρμογή «αξιόπιστο συνεργάτη τεχνολογίας».
Σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στην υπόθεση, και η Walmart εξακολουθεί να βρίσκεται στις συζητήσεις για συμμετοχή στην προσφορά της Oracle. Βάσει της τρέχουσας προσφοράς, η Oracle θα είχε κατέχει ποσοστό λιγότερο από 20%.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ByteDance εξετάζει αρχική δημόσια προσφορά της TikTok στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, η οποία αν γίνει θα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική IPO των τελευταίων ετών.