Κάθε μέσο είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να αναστρέψει την κατηφόρα που έχει πάρει η λίρα έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ και να δώσει έστω και λίγη «πνοή» στο νόμισμα και στην οικονομία της.
Άλλωστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ –το οποίο μοιάζει να είναι η ύστατη και ταυτόχρονα η μοναδική λύση για τη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία –, με το οικονομικό επιτελείο να καταλήγει σε μία νέα «λύση» που αφορά την οικειοθελή «κατάθεση» του χρυσού που έχουν… κάτω από το στρώμα οι πολίτες της χώρας σε κρατικές τράπεζες.
Βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν, όπως αναφέρει το "Bloomberg", ο χρυσός που «κρατούν» εκτός τραπεζικού συστήματος οι Τούρκοι είναι αξίας ίσης περίπου με το 40% του ΑΕΠ της γειτονικής χώρας.
Με δεδομένη την παραπάνω εκτίμηση, το τουρκικό υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία χρυσού, Istanbul Gold Refinery, καλεί τους πολίτες να καταθέσουν τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους σε κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δίνοντάς τους, αυτή τη φορά τη δυνατότητα να μπορούν να τον «σηκώσουν» εκ νέου εάν υπάρξει ανάγκη. Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, μόνο που η εναλλακτική που δίνονταν στους υποψήφιους καταθέτες είναι να «σηκώνουν» την αξία του χρυσού που ήθελα όχι στη φυσική μορφή του μετάλλου αλλά σε τουρκικές λίρες.
Η παραπάνω αλλαγή γίνεται καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες του τουρκικού δημοσίου να «μαζέψει» τον χρυσό των πολιτών ήταν αποτυχημένες, με τον Αϊσέν Εσέν, επικεφαλής του Istanbul Gold Refinery να εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 τόνοι χρυσού «αποθηκευμένοι» ανά την Τουρκία αλλά εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα κοσμηματοπωλεία της χώρας θα κάνουν πραγματικά «χρυσές δουλειές», έχοντας καθιερώσει και ειδικές ημέρες «ανταλλαγής χρυσού», δίνοντας τη δυνατότητα στους Τούρκους να έχουν δωρεάν αξιολόγηση της αξίας χρυσών νομισμάτων και κοσμημάτων από ειδικούς.
Τα κοσμηματοπωλεία θα μπουν και αυτά στο όλο «παιχνίδι», όπως ξεκαθαρίζει ο Εσέν, με το Istanbul Gold Refinery να έχει δημιουργήσει μία ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας έχουν, ήδη, πιστοποιηθεί 70 κοσμηματοπωλεία και αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 1.000 ανά την επικράτεια της Τουρκίας.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι Τούρκοι πολίτες έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αγορών χρυσού, κυρίως υπό μορφή κοσμημάτων, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από την πτώση της λίρας.
Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο άνω των δύο ετών τον Αύγουστο, καθώς υπήρξε τετραπλασιασμός των εισαγωγών χρυσού.