ΓΔ: 2070.45 0.85% Τζίρος: 144.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:27:40
Φώτο: ΑΠΕ

H Γαλλία κάνει λόγο για δηλητηρίαση του Ναβάλνι και καταγγέλλει «εγκληματική πράξη»

Το Παρίσι ζητά «ταχεία και διαφανή έρευνα», ενώ η Ρωσία θεωρεί ότι είναι πρόωρο να αρχίσει έρευνα για δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Την «εγκληματική πράξη» εναντίον του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, θύματος δηλητηρίασης, σύμφωνα με τη Γερμανία, κατήγγειλε σήμερα η Γαλλία και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν «ταχεία και διαφανή έρευνα», ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μπροστά σ' αυτή την εγκληματική πράξη εναντίον ενός μείζονα παράγοντα της ρωσικής πολιτικής ζωής», δήλωσε ο υποδιευθυντής επικοινωνίας στο Κε ντ' Ορσέ και πρόσθεσε πως είναι «απαραίτητο οι ρωσικές αρχές να φέρουν σε πέρας μια ταχεία και διαφανή έρευνα που θα επιτρέψει να διαπιστωθούν οι συνθήκες στις οποίες έγινε αυτή η πράξη».

Το Παρίσι εκτιμά πως «οι υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα ταυτοποιηθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» και επαναλαμβάνει τη βούλησή του να προσφέρει στον αντιπολιτευόμενο και στους οικείους του την υποστήριξή (του) σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι Γερμανοί θεράποντες γιατροί του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι βιάστηκαν να μιλήσουν για δηλητηρίαση του Ναβάλνι, όπως και ότι είναι νωρίς προς το παρόν να ξεκινήσει έρευνα καθώς μέχρι στιγμή δεν έχει βρεθεί η ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκε.

«Αρχικά πρέπει να βρεθεί η ουσία, να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία της κατάστασης αυτής. Δηλαδή για την έρευνα πρέπει να υπάρχει αφορμή. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Δευτέρα οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν ότι οι ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε. Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Charite, αναφέρεται ότι «τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης», ενώ προστίθεται ότι «δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή».

Εν συνεχεία οι Ρώσοι γιατροί, που περιέθαλψαν τον Αλεξέι Ναβάλνι όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιβηρίας, δήλωσαν χθες ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίασης από αναστολείς της χολινεστεράσης στον οργανισμό του.

Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στους γιατρούς του Όμσκ, είπε ότι αμέσως διαπίστωσαν τα χαμηλά επίπεδα της χολινεστεράσης και άρχισαν να δίνουν στον Ναβάλνι ατροπίνη, αλλά τι προκάλεσε την έλλειψη αυτή της ουσίας, μέχρι στιγμής δεν το έχουν βρει ούτε οι γιατροί του Όμσκ ούτε οι Γερμανοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η δηλητηριώδης ουσία είναι μόνο μια από τις πιθανές αιτίες και, αν οι Γερμανοί γιατροί προσδιορίσουν την αιτία ή βρουν την ουσία που προκάλεσε την έλλειψη χολινεστεράσης, η Ρωσία θα τους είναι ευγνώμων.

Εάν βρεθεί η ουσία και αν αποδειχθεί ότι είναι δηλητηρίαση, τότε αυτό θα αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει έρευνα, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μη σοβαρές τις καταγγελίες ότι ο Ναβάλνι να δηλητηριάσθηκε ενδεχομένως με εντολή της ρωσικής ηγεσίας λέγοντας ότι «οι καταγγελίες αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι αληθείς, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι απλός θόρυβος, γι' αυτό δεν προτιθέμεθα να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα αεροπλάνο, ενώ πραγματοποιούσε περιοδεία στη Σιβηρία και το Σάββατο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπεσε κοντά σε πυρηνικό σταθμό χωρίς ζημιές

Η ρωσική Rosenergoatom ανακοίνωσε κατάρριψη ουκρανικού drone που αποπειράθηκε να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό Νοβοβαρόνεζ στο Βαρόνεζ. Δεν σημειώθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί, ούτε αλλαγές στα επίπεδα ραδιενέργειας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Αναμένουμε διευκρινίσεις για πιθανική προμήθεια Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να γνωρίζει τα σχέδια της Ουκρανίας πριν αποφασίσει.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα ανέκοψε 210 ουκρανικά drones σε μαζική επίθεση Κιέβου

Η Ρωσία δήλωσε ότι αναχαίτισε 210 ουκρανικά drones σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του Κιέβου από το 2022, εξουδετερώνοντας κυρίως πάνω από το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ, καθώς και 16 drones στη Μαύρη Θάλασσα σήμερα το πρωί.
Κριστίν Λαγκάρντ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τα ρωσικά assets

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι κάθε απόφαση της ΕΕ για αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ αναζητά τρόπους στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας.