ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Συμφωνία Ε.Ε. - AstraZeneca για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου

Η συμφωνία περιλαμβάνει και την πιθανότητα να αγοραστούν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 που είναι στο στάδιο των δοκιμών, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι Βρυξέλλες, που διαπραγματεύονται εξ ονόματος και των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, ανέφεραν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την πιθανότητα να αγοραστούν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύναψη νέας σύμβασης, έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, για την αγορά και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, την έκτη κατά σειρά τέτοια συμφωνία.

Η Moderna είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου, η συγκεκριμένη σε 30.000 εθελοντές, από τον Ιούλιο (οι άλλες δύο είναι οι συμμαχίες Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech). Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ποια είναι τα εμπόδια στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), μαζί με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, όπως τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης, με στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Επιχειρηματικό συνέδριο πάνελ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διήμερο σεμινάριο διοικητικών δικαστηρίων της ΕΕ στη Ρόδο

Στη Ρόδο διεξάγεται στις 15 και 16 Μαΐου το 2ο σεμινάριο της ACA-Europe, υπό την Ελληνική προεδρία, με θέμα τις εξελίξεις στη δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη. Συμμετέχουν ανώτατοι δικαστικοί και ακαδημαϊκοί από όλη την Ευρώπη.
Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Έγκριση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Τριάντα τέσσερις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ΕΕ, η Αυστραλία και η Κόστα Ρίκα δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στο μελλοντικό ειδικό δικαστήριο για την Ουκρανία, που θα δικάσει τη ρωσική εισβολή.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας σε Κομισιόν: Παρέμβαση για την παράνομη αλιεία από Τούρκους

Ο Β. Κικίλιας συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κ. Καδή τις προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων, την παράνομη αλιεία και ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και τον σεβασμό του δικαίου της θάλασσας.