ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Έκρηξη στην Ουκρανία

Μεγάλο πλήγμα από ουκρανικά drones σε σταθμό πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη

Επίθεση με δεκάδες ουκρανικά drones προκάλεσε πυρκαγιά σε πετρελαϊκό τερματικό και χτύπησε κέντρο δεδομένων στην Αγία Πετρούπολη. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 126 drones στη Λένινγκραντ, σύμφωνα με τις Αρχές.

Επίθεση με δεκάδες ουκρανικά drones προκάλεσε πυρκαγιά σε πετρελαϊκό τερματικό σταθμό στην Αγία Πετρούπολη και έπληξε κέντρο δεδομένων στα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις των τοπικών αρχών και της εταιρίας που διαχειρίζεται τις πληγείσες εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 126 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, όπως γνωστοποίησε μέσω Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Αλεξάντρ Ντροζντένκο.

Στην Αγία Πετρούπολη, η ουκρανική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιών σε πολιτικές υποδομές σε τρεις συνοικίες, καθώς και στον χώρο του πετρελαϊκού Τερματικού Σταθμού της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, Αλεξάντρ Μπεγκλόφ.

Για λόγους ασφαλείας, επιβλήθηκαν προσωρινοί περιορισμοί στη λειτουργία του αεροδρομίου του Πούλκοβο, το οποίο αποτελεί το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα.

Παράλληλα, το ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VK ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δέχθηκε επίθεση με drones σε κέντρο δεδομένων στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, διευκρινίζοντας πως οι υπηρεσίες του συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Η περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, που βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής, φιλοξενεί σημαντικές πετρελαϊκές υποδομές κρίσιμες για το εμπόριο υδρογονανθράκων. Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν συχνό στόχο ουκρανικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, ως αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Τον Ιούνιο, ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός της Αγίας Πετρούπολης είχε δεχθεί επίθεση από ουκρανικά drones κατά την έναρξη ενός σημαντικού οικονομικού φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν Ρώσοι και ξένοι αξιωματούχοι.

Ο στρατός του Κιέβου έχει επίσης στοχοθετήσει αρκετά κέντρα δεδομένων από τις αρχές Οκτωβρίου, κυρίως εγκαταστάσεις του τεχνολογικού ομίλου Yandex.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από το Κίεβο να σταματήσει τα πλήγματα κατά ρωσικών διυλιστηρίων, καθώς, όπως αναφέρει, οι επιθέσεις συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των καυσίμων.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μονομερώς ενεργειακή εκεχειρία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ωστόσο, μετά από προσωρινή διακοπή των ουκρανικών επιθέσεων, το Κίεβο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επαναλαμβάνει τα πλήγματα στα διυλιστήρια, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν σταμάτησε τις δικές της επιδρομές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αναχαίτιση 200 ουκρανικών drones με κατεύθυνση τη Μόσχα

Σχεδόν 200 ουκρανικά drones καταστράφηκαν από ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κοντά στη Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος Σομπιάνιν. Δύο αεροδρόμια της Μόσχας έκλεισαν προσωρινά, καθώς εξετάζονται τα συντρίμμια.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νεκρός από ουκρανικό χτύπημα στην πόλη Μπαλακόβο

Ένας νεκρός και ζημιές σε σπίτια ήταν το αποτέλεσμα ουκρανικής επίθεσης με drones στη ρωσική περιφέρεια Σαράτοφ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Μπαλακόβο, όπου λειτουργεί πυρηνικός σταθμός.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη φορά χωρίς ρωσικά πλήγματα σε ουκρανική ενέργεια μετά τη «εκεχειρία» Τραμπ

Για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση Τραμπ για «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία δεν έπληξε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους, αλλά βομβάρδισε δίκτυα συγκοινωνίας. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι επαφές συνεχίζονται χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: 11 ναυτικοί αγνοούνται μετά από επίθεση drones σε πλοία

Έντεκα ναύτες αγνοούνται ανοικτά της Βουλγαρίας μετά από επίθεση drones σε δύο πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα πλοίο βυθίστηκε, ένα διασώθηκε. Για το συμβάν ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ και κλήθηκε η Ρωσική πρεσβεία.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μαύρη Θάλασσα: Δύο πλοία στη Βουλγαρία χτυπήθηκαν από drones, το ένα βυθίστηκε

Επιθέσεις με drones σε 2 πλοία κοντά στις βουλγαρικές ακτές. Το ένα βυθίστηκε, ενώ 10 άτομα αγνοούνται. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας χαρακτήρισε το περιστατικό απαράδεκτο και σχεδιάζει να καλέσει την πρεσβευτή της Ρωσίας.