Την ανάγκη να τρέξουν μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που θα ωφελήσουν τον λιβανέζικο λαό σημείωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλινα Γκερογκίεβα στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Στήριξη της Βηρυτού και του Λιβανικού Λαού μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου.
Η κα Γκεοργκίεβα, αφού ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως ο πολιτικός κόσμος του Λιβάνου πρέπει να ενωθεί και να οδηγήσει την χώρα πέρα από την κρίση υιοθετώντας νέα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Παράλληλα τόνισε και την ανάγκη επιβολής capital controls με στόχο να μην κινδυνεύσει η προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας.
«Είναι μια τρομερή τραγωδία, που έρχεται σε μια τρομερή στιγμή. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει βαθιές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, οι οποίες επιδεινώνονται από την πανδημία, αλλά ακόμη περισσότερο από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υιοθέτηση και την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πολίτες του Λιβάνου.
Αυτή είναι η στιγμή για τους πολιτικούς του Λιβάνου να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση. Είναι επίσης μια στιγμή για τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της χώρας και του λαού της – με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις που θα απομακρύνουν τον Λίβανο από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης».
Όπως ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, «τους τελευταίους μήνες είμαστε σε εντατικές επαφές με τις λιβανικές αρχές, καθώς και με τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα, για να υπάρξει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κρίσης, την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Δυστυχώς, αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτελέσματα».
Υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Αλλά χρειαζόμαστε ενότητα για να επιτευχθεί ο σκοπός στον Λίβανο. Χρειαζόμαστε όλα τα θεσμικά όργανα να ενωθούν αποφασισμένα και να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Στους στόχους του ΔΝΤ περιλαμβάνεται η φερεγγυότητα των δημόσιων οικονομικών και η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με την κα Γκεοργκίεβα «οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές λιβανέζων δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με περισσότερα χρέη από όσα μπορούν ποτέ να αποπληρώσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ απαιτεί τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση για τον δανεισμό. Και το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να είναι φερέγγυο- εκείνοι που επωφελήθηκαν από τις υπερβολικές αποδόσεις του παρελθόντος πρέπει να μοιραστούν το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για να προστατεύσουν τις οικονομίες ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των απλών Λιβανέζων καταθετών».
Παράλληλα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προσωρινές διασφαλίσεις για να αποφευχθούν οι συνεχείς εκροές κεφαλαίων που θα υπονόμευαν περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ λαμβάνουν χώρα οι μεταρρυθμίσεις. Η επικεφαλής του ΔΝΤ προτείνει να επιβληθούν capital controls στο τραπεζικό σύστημα και την εξάλειψη του ισχύοντος συστήματος πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την προστασία των διεθνών αποθεμάτων του Λιβάνου.
Για τις κρατικές επιχειρήσεις, η κα Γκεοργκίεβα ανέφερε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την μείωση των παρατεταμένων ζημιών. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, με την πραγματοποίηση εκτεταμένων ελέγχων των ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει ένα διευρυμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Δεν πρέπει να τους ζητηθεί να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης» και υπογράμμισε πως «η δέσμευση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια προς όφελος του λιβανικού λαού. Αυτή είναι η στιγμή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας να δράσουν αποφασιστικά. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».