Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, ο απερχόμενος πρόεδρος της κεντροαριστεράς, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, εφόσον τεθεί αντιμέτωπος με τον γερουσιαστή της δεξιάς, Φλάβιου Μπολσονάρου. Το σενάριο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όπως μεταδόθηκε την Πέμπτη.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή, σε μια ιδιαίτερα πολωμένη πολιτική ατμόσφαιρα. Ενδεικτικό της έντασης αποτελεί η ακύρωση της τηλεμαχίας των υποψηφίων στο TV Globo, καθώς τόσο ο πρόεδρος Λούλα όσο και ο γερουσιαστής Μπολσονάρου αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.
Η δημοσκόπηση της Datafolha καταγράφει ότι ο πρόεδρος θα συγκέντρωνε το 48% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, ο γερουσιαστής Μπολσονάρου, θα λάμβανε 45%.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία της Βραζιλίας, αν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος.
Στην προηγούμενη κυλιόμενη δημοσκόπηση της περασμένης Πέμπτης, ο πρόεδρος Λούλα φερόταν να συγκεντρώνει το 47%, ενώ ο γερουσιαστής Μπολσονάρου το 45% στον δεύτερο γύρο. Με δεδομένο το στατιστικό σφάλμα ±2%, τα στοιχεία αυτά υποδήλωναν ουσιαστικά τεχνική ισοπαλία μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων.