Επτά μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, μετά την ανατροπή του σκάφους τους, ενώ άλλοι 50 διασώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency. Δύο από τους διασωθέντες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, «η ομάδα μας εντόπισε εννέα άτομα πάνω στη βάρκα (...). Για επτά από αυτούς, δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Οι άλλοι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποστεί ασφυξία».
Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου στις 6:00 τοπική ώρα (7:00 ώρα Ελλάδας). Η μικρή, υπερφορτωμένη ξύλινη βάρκα εντοπίστηκε και το σκάφος της Emergency προσέγγισε για να διασώσει τους επιζώντες, υπό την επίβλεψη λιβυκού περιπολικού σκάφους.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, οι μετανάστες - 45 άνδρες και πέντε γυναίκες, μεταξύ των οποίων 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι - προέρχονταν από την Αίγυπτο και τη Σομαλία.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (Fratelli d'Italia), εξελέγη το 2022 με δέσμευση να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση. Η κυβέρνησή της έχει συνάψει συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη για τον περιορισμό της αναχώρησης μεταναστών, ενώ έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 17.800 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τους 39.116 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2025.