Παραμένει το αδιέξοδο μετά από 7 ώρες διαπραγματεύσεων καθώς το χάσμα που χωρίζει τους Ευρωπαίους; ηγέτες δεν φαίνεται να μπορεί να γεφυρωθεί. Οι «φειδωλοί 4» της ΕΕ έχουν σκληρύνει την στάση τους ζητώντας αυξημένη εποπτεία και θέτουν ζήτημα απόλυτης ομοφωνίας για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε που ηγείται του μπλοκ των βόρειων πλούσιων χωρών που ζητούν να δοθεί μικρότερο πακέτο για την οικονομική ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία, εμμένει στη θέση να δοθούν δάνεια πάρα χρηματοδοτήσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο που είναι υπερχρεωμένος, και επιμένει πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για να δοθούν χρήματα. Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρει πως οι εκταμιεύσεις θα πρέπει να αποφασίζονται ομόφωνα και να υπάρχουν εκπτώσεις σε όσες χώρες προσφέρουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό κορβανά.
Οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι». Οι «4» αντιτίθενται στην παροχή των κονδυλίων με μορφή επιχορηγήσεων (και όχι δανείων) και επιθυμούν τα χρήματα να συνδεθούν με αυστηρή εποπτεία στις χώρες που θα τα λάβουν.
«Αν θέλουν δάνεια ή ακόμα και χρηματοδοτήσεις, θεωρώ πως είναι απολύτως λογικό πως για να μπορέσω να το εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα» ανέφερε ο Μάρκ Ρουτε που εκτιμά πως οι πιθανότητες για συμφωνία είναι απολύτως μοιρασμένες.
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε. Ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης. Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.
Ακόμα ένα οικονομικό σοκ μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο για ακόμα μεγαλύτερο ευρωσκεπτικισμό και να ενδυναμωθούν οι εθνικιστικές φωνές που μπορούν να αποδυναμώσουν τη θέση της ΕΕ απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τόνισε πως «όλος ο πλανήτης μας παρακολουθεί».
«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε στο Reuters ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.
Επιπλέον, η Ουγγαρία απειλεί να ασκήσει βέτο σε ολόκληρο το πακέτο καθώς περιλαμβάνεται ρήτρα για χώρες που υποβαθμίζουν το κράτος δικαίου.