ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία

Τουσκ: Τέλος στα εγκλήματα μίσους κατά Ουκρανών ζητά η Πολωνία

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις ξενοφοβικές επιθέσεις κατά Ουκρανών στην Πολωνία, κάνοντας έκκληση να σταματήσουν, μετά από σειρά εγκλημάτων μίσους που προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας.

Ξενοφοβικές επιθέσεις κατά Ουκρανών στην Πολωνία προκαλούν ανησυχία, με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να απευθύνει δημόσια έκκληση για άμεση παύση τέτοιων φαινομένων. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μετά από μια σειρά εγκλημάτων μίσους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου.

Η παρέμβαση του Τουσκ σημειώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τρεις Πολωνοί φαίνονται να ξυλοκοπούν έναν Ουκρανό άνδρα και τη φίλη του στο Βροσλάβ, έπειτα από διαφωνία σε κατάστημα. Σύμφωνα με τις αρχές, δύο από τους δράστες συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Τουσκ τόνισε: «Ο καθένας που διαπράττει τέτοιες απεχθείς πράξεις ενεργεί ευθέως κατά των συμφερόντων της Πολωνίας» και πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ρωσικού, πολωνικού και ουκρανικού εθνικισμού.

Παρά τη σταθερή στήριξη της Βαρσοβίας προς την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, οι Ουκρανοί που διαμένουν στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια βιώνουν αυξανόμενη εχθρότητα. Το αρχικό κύμα συμπάθειας μετά τη ρωσική εισβολή το 2022 έχει υποχωρήσει, δίνοντας τη θέση του σε αισθήματα κόπωσης απέναντι στους πρόσφυγες.

Οι σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω από ιστορικές διαμάχες, με αποκορύφωμα την απόφαση της Ουκρανίας να τιμήσει μια στρατιωτική μονάδα που θεωρείται αμφιλεγόμενη στην Πολωνία λόγω του ρόλου της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι αφαίρεσε από τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι την υψηλότερη τιμητική διάκριση της χώρας, ως αντίδραση στη συγκεκριμένη διαμάχη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Rzeczpospolita τον Ιούλιο, η αστυνομία έλαβε 180 αναφορές για εγκλήματα μίσους κατά Ουκρανών το πρώτο εξάμηνο του 2026, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το πρόσφατο περιστατικό της Κυριακής αποτελεί το τελευταίο σε μια αλυσίδα παρόμοιων επιθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Πόζναν, ένας 60χρονος Πολωνός δέχτηκε επίθεση σε στάση τραμ όταν υπερασπίστηκε έναν Ουκρανό νεαρό που είχε δεχθεί λεκτική επίθεση. Παράλληλα, στη Μπιέλσκο-Μπιάλα, βίντεο κατέγραψε έναν 54χρονο να προσβάλλει δύο Ουκρανές λόγω της εθνικότητάς τους.

Στη Λέγκνιτσα, μια 26χρονη γυναίκα κατηγορήθηκε για επίθεση σε δύο 13χρονες Ουκρανές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, με κίνητρο την εθνικότητά τους.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Πολωνία, Βασίλ Μποντνάρ, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα περιστατικά αυτά και εξέφρασε την ελπίδα οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Σύλληψη Ρώσου για σχέδιο δολοφονίας Αμερικανο-Ουκρανού στη Βαρσοβία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ ανακοίνωσε τη σύλληψη Ρώσου, φερόμενου ως πράκτορα της Μόσχας, που σχεδίαζε τη δολοφονία Αμερικανο-ουκρανού στη Βαρσοβία. Η επίθεση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, με σύλληψη στις 7 Αυγούστου.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Πολωνίας: Κλήση Ρώσου πρέσβη μετά το συμβάν με πύραυλο

Ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στο πολωνικό ΥΠΕΞ μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου Х-101 σε πολωνικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαιώνοντας ότι ο πύραυλος εντοπίστηκε σε πεδίο στην ανατολική Πολωνία.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Αυξάνεται ο κίνδυνος ασφάλειας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η ασφάλεια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι ασταθής και αναμένεται πιθανή κλιμάκωση κινδύνων τους επόμενους μήνες, μετά από συνάντηση με ηγέτες της περιοχής.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη Γκντανσκ: Ο Τουσκ καλεί Πολωνούς-Ουκρανούς σε κοινό μέλλον

Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε Πολωνούς και Ουκρανούς να χτίσουν το μέλλον τους με αλήθεια και σεβασμό, εν μέσω εντάσεων λόγω μετονομασίας ουκρανικής μονάδας, ζητώντας κατανόηση της Ιστορίας για διμερή αποκλιμάκωση.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Όλα δείχνουν πολιτική δολοφονία Ρώσου σκιτσογράφου στην Πολωνία

Ο Ρώσος σκιτσογράφος και επικριτής του Πούτιν, Ρόμπερτ Κουζοφκόφ, δολοφονήθηκε στην ανατολική Πολωνία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για «πολιτική δολοφονία», καθώς ο 44χρονος πυροβολήθηκε εξ επαφής.