ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA

«Παύση πυρός» από την ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε κάποιες νέες ενέργειες στη σημερινή της συνεδρίαση, αφήνοντας τις αποφάσεις για το φθινόπωρο.

Τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες «επιθετικές» κινήσεις και ως εκ τούτου θα διατηρήσει αμετάβλητη τη συνολική της πολιτική (τόσο νομισματική όσο και αυτήν των έκτακτων μέτρων στήριξης) στη σημερινή συνεδρίαση εμφανίζονται οι αναλυτές. 

Έχοντας να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση αρκετών δεκαετιών, έχει ανακοινώσει ένα έκτακτο πρόγραμμα - μαμούθ αγορών κρατικού και εταιρικού χρέους, προσφέρει φθηνά δάνεια στις τράπεζες και ευελπιστεί ότι οι δικές της κινήσεις θα βοηθήσουν ώστε να σωθεί η οικονομία της ευρωζώνης από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. 

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε μία «ανάπαυλα» στέλνοντας, εκ νέου, το μήνυμα τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ ότι θα πρέπει να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους και να λάβουν μέτρα, κάτι το οποίο όλοι ευελπιστούν ότι θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκινά αύριο 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 18 Ιουλίου. 

Μια «παύση» της ΕΚΤ υποστηρίζεται επίσης από μια σειρά από καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα μετά από διψήφια πτώση ΑΕΠ για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2020, αφήνοντας ελπίδες ότι η συρρίκνωση θα είναι μικρότερη  από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις όχι μόνο της ευρωτράπεζας αλλά και αυτές ΔΝΤ και Κομισιόν. 

«Η ΕΚΤ δύσκολα μπορεί να χαλαρώσει, η δουλειά της απέχει πολύ από την ολοκλήρωση», δήλωσε ο Φλόριαν Χένσε, οικονομολόγος της Berenberg, μιλώντας στο Reuters και προσθέσε ότι «παρά την συνεχιζόμενη ανάκαμψη, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν καθοδικοί, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός μεγάλου δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 και εφαρμογής νέων μέτρων περιορισμού». 

Οι διαφωνίες 

Στη σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανόν να διατυπωθούν κάποιες διαφωνίες σχετικά με τις παρενέργειες της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της απόκλισης από το λεγόμενο «κλειδί κεφαλαίου» (capital key) της ΕΚΤ, το οποίο απαιτεί από την τράπεζα να αγοράσει ομόλογα ανάλογα με το μέγεθος κάθε οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Ενώ η τράπεζα είπε ότι αυτό παραμένει μια «καθοδηγητική» αρχή, ορισμένοι ανησυχούν ότι η απομάκρυνση από αυτόν τον κανόνα θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ακόμη νομική «αναταραχή» στη Γερμανία, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόπειρα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να περιορίσει τις εξουσίες της ΕΚΤ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επίσης πιθανό να εκφράσουν την ενόχλησή τους ότι οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να κωλυσιεργούν στη λήψη αποφάσεων. Πάντως οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα θα αναλάβει εκ νέου τα ηνία, με νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων σε πρώτη φάση.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο, μία εξέλιξη που θα ληφθεί υπόψη και θα συνεκτιμηθεί γενικότερα για την πορεία αύξησης των επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας και υπογράμμισε τις κινήσεις που απαιτούνται για να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη.