ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επίθεση στο Κίεβο

Νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones στο Κίεβο, ζημιές σε υποδομές

Νέα μαζική επίθεση με drones και βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε η Ρωσία στο Κίεβο, προκαλώντας ζημιές σε 16 σημεία. Οι επιθέσεις επεκτάθηκαν και σε υποδομές άλλων περιοχών, με αρκετούς τραυματίες, ενώ συνεχίζεται η κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών.

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο, τις πρώτες πρωινές ώρες, σηματοδοτώντας την πέμπτη παρόμοια επίθεση από τις αρχές του μήνα. Η Μόσχα φαίνεται να κλιμακώνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της κατά της Ουκρανίας, εντείνοντας την πίεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε 16 σημεία του Κιέβου, ανάμεσά τους ένα σχολείο και μια επιχείρηση, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για πολλαπλές πυρκαγιές σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία στοχοποίησε επίσης κρίσιμες υποδομές στην κεντρική και νότια Ουκρανία. Επτά άτομα τραυματίστηκαν στην περιοχή του Χάρκιβ και τρία στην περιοχή του Τσερνίχιβ. 

Ο ίδιος δήλωσε πως «την τελευταία νύχτα οι Ρώσοι εκτόξευσαν εναντίον των πόλεων και κοινοτήτων μας 135 drones και πυραύλους διαφόρων τύπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν βαλλιστικοί».

Ο πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να εγκρίνουν το νέο πακέτο κυρώσεων αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς τη Ρωσία».

Εντεινόμενες επιθέσεις και περιορισμένες δυνατότητες άμυνας

Το φετινό καλοκαίρι η Ρωσία έχει αυξήσει τη συχνότητα των αεροπορικών επιθέσεων, πλήττοντας ουκρανικές πόλεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις σχεδόν κάθε βράδυ. 

Το Κίεβο αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω περιορισμένων αποθεμάτων αντιαεροπορικών πυρομαχικών, γεγονός που μειώνει την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε από τους οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν τη νύχτα, καθώς και 108 από τα 135 drones. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση επιχείρηση αναχαίτισης από τις αρχές του μήνα.

Αντίποινα και οικονομικός πόλεμος

Παράλληλα, το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο εσωτερικό της Ρωσίας, στοχοποιώντας μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. 

Στόχος είναι να περιοριστεί η οικονομική δυνατότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διαρκούν ήδη για πέμπτη χρονιά.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο διυλιστήριο Αλπίνσκι στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ενώ θραύσματα από drones έπεσαν σε βιομηχανική ζώνη στο Σαλαβάτ, στην περιοχή Μπασκορτοστάν στα Ουράλια. 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις ουκρανικές επιθέσεις με αντίποινα «αρκετές φορές πιο ισχυρά» και πιθανώς μεγαλύτερης κλίμακας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν συμμετείχε στο σαμποτάζ των Nord Stream

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε εκ νέου εμπλοκή της Ουκρανίας στο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream το 2022, παρά τα ευρήματα της γερμανικής εισαγγελίας που την εμπλέκουν. Τόνισε πως η Ουκρανία δεν συμμετείχε σε καμία σχετική επιχείρηση.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο τη νύχτα, τρεις τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχους

Ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα και drones προκάλεσαν πυρκαγιές σε δύο περιοχές του Κιέβου σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο. Τρεις τραυματίες αναφέρει η στρατιωτική διοίκηση της πόλης.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

15 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και προάστια, επλήγησαν αποθήκες

Τουλάχιστον 15 νεκροί και μεγάλες πυρκαγιές από νυχτερινές ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο και τα προάστιά του. Πυκνός καπνός σκέπασε την πόλη, ενώ οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει για βαλλιστικούς πυραύλους.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε επιμελητειακούς στόχους στο Κίεβο και πέριξ

Η Ρωσία χτύπησε κέντρα επιμελητείας και εφοδιασμού στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, έπληξε τρία φορτηγά πλοία κοντά στην Οδησσό.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone τη νύχτα στο Κίεβο προκάλεσαν δύο νεκρούς, τραυματίες και πυρκαγιές σε αποθήκες. Παράλληλα, ουκρανική επίθεση προκάλεσε φωτιά σε αποθήκη στη ρωσική Τούλα, σύμφωνα με τις αρχές.