ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.502 κρούσματα και 473 θάνατοι σύμφωνα με τις αρχές

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ανήλθε σε 1.502, εκ των οποίων 473 ήταν θανατηφόρα. Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε Ιτουρί, Βόρειο και Νότιο Κίβου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αυξήθηκε σε 1.502, εκ των οποίων 473 ήταν θανατηφόρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό της Πέμπτης, τα θανατηφόρα περιστατικά ανέρχονταν σε 438 επί συνόλου 1.406 κρουσμάτων, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού.

Οι ασθενείς έχουν εντοπιστεί κυρίως στις ανατολικές επαρχίες Ιτουρί —που συνορεύει με το Νότιο Σουδάν και την Ουγκάντα—, Βόρειο Κίβου και Νότιο Κίβου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η τρέχουσα επιδημία, που κηρύχθηκε στις 15 Μαΐου, αποδίδεται στο στέλεχος Μπουντιμπουγκιό του ιού Έμπολα, ένα πιο σπάνιο στέλεχος για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία ή εμβόλιο. Παρότι έχουν ξεκινήσει δύο κλινικές δοκιμές, οι αρχές επισημαίνουν πως η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της, ενώ η πραγματική της έκταση παραμένει ασαφής λόγω δυσπιστίας του πληθυσμού και χρόνιας αστάθειας στην περιοχή.

Οι περισσότερες προηγούμενες επιδημίες του ιού στη χώρα οφείλονταν στο στέλεχος Ζαΐρ, για το οποίο υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Πρόκειται για τη 17η επιδημία στη χώρα της κεντρικής Αφρικής, με πληθυσμό περίπου 100 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι υγειονομικές αρχές στην Κινσάσα εκτιμούν πως ο ιός κυκλοφορούσε για κάποιο διάστημα χωρίς να έχει εντοπιστεί, πριν κηρυχθεί επισήμως η επιδημία.

Ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 15.000 ανθρώπων στην Αφρική τα τελευταία πενήντα χρόνια, με τον δείκτη θνητότητας να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 90%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η πιο φονική επιδημία είχε καταγραφεί την περίοδο 2018-2020, με σχεδόν 2.300 θανάτους σε σύνολο περίπου 3.500 κρουσμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Πάνω από 3.500 κρούσματα, η χειρότερη επιδημία στο Κονγκό

Στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 κρούσματα Έμπολα μέσα σε λίγους μήνες, ξεπερνώντας την προηγούμενη φονική επιδημία, ενώ η ανατολική περιοχή της χώρας πλήττεται και από μακροχρόνιες συγκρούσεις.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: Η δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα με 3.532 κρούσματα

Η νέα επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με 3.532 κρούσματα και 1.556 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρχών.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 828 νεκροί σε 2.124 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η νέα επιδημία Έμπολα με 2.124 κρούσματα και 828 θανάτους εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες, ενώ το στέλεχος Bundibugyo παραμένει χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 506 νεκροί σε 1.561 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.561 κρούσματα, ενώ το στέλεχος Bundibugyo δεν έχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό με σχεδόν 440 νεκρούς

Συνεχίζεται η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, με πάνω από 400 θανάτους και νέο κρούσμα στην Κισαγκανί. Ο ΠΟΥ ξεκίνησε κλινικές δοκιμές θεραπείας, ενώ για το στέλεχος Μπουντιμπουγκιό δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το ξέσπασμα του Έμπολα απειλεί την Αφρική με απώλειες 3,6 δισ. δολαρίων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα μπορεί να κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές, με 1.307 κρούσματα και 377 νεκρούς στη ΛΔ Κονγκό, ενώ απειλεί και γειτονικές χώρες.