ΓΔ: 1395.14 -0.18% Τζίρος: 15.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:32:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πού θα κατευθυνθούν οι βιώσιμες επενδύσεις του μέλλοντος

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ σημειώνει πως η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνει τις διαδικασίες για να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον σε επιστήμες και κυβερνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια αειφόρα επανάσταση.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι αειφόρες επενδύσεις γνώριζαν εποχές δόξας με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά ζητήματα» του δημόσιου διαλόγου με τις μετοχές πράσινης ενέργειας να φτάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Μετά ήρθε η πανδημία του νέου κορονοϊού και όλα άλλαξαν.

Η παγκόσμια πανδημία μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε μια και καλή την περιβαλλοντική κρίση σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Ο Αλ Γκορ, που ηγείται του Generation Investment Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 19,8 δισ. δολαρίων είναι γνωστός για τις θέσεις του σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ επενδύει στην πράσινη ενέργεια σταθερά τα τελευταία 16 χρόνια. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ανέφερε πως η κρίση του κορονοϊού δεν μοιάζει με καμία άλλη του παρελθόντος και τονίζει πως είναι μοναδική ευκαιρία, που έρχεται μια φορά μόνο σε κάθε γενιά, για να αναδιαμορφώσουμε και να επανασχεδιάσουμε την παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρει ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονη διάθεση για αλλαγή. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πανδημία έχει προκαλέσει δομικές αλλαγές στην καταναλωτική και κοινωνική συμπεριφορά που συνδυάζεται με την επιτάχυνση της καινοτομίας από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Βλέπουμε πως υπάρχει πλέον μια αυξανόμενη αντίληψη πως η κοινωνική και οικονομική μοίρα του πλανήτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον».

Επιπλέον ο Αλ Γκορ επισήμανε πως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μειώνονται κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία καθώς έχουν υπάρξει θεμελιώδεις αλλαγές στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις που δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Όσο αναφορά τον κλάδο της Υγείας, ο Αλ Γκορ υπογραμμίζει πως το βάρος της υγειονομικής κρίσης έχει πέσει άνισα στους πολίτες, αναδεικνύοντας τις υπάρχουσες ανισότητες στις κοινωνίες. «Η απάντηση σε αυτές τις ιστορικές ανισότητες πρέπει να είναι η επικέντρωση των αλλαγών σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αυτό έχει ενεργοποιήσει ένα νέο τρόπο σκέψης για το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και τον ρόλο των απαραίτητων εργαζομένων. Αποκάλυψε επίσης πως η άνιση πρόσβαση στην Υγεία έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων».

Η αδυναμία στην ετοιμότητα και την ικανότητα να αντιμετωπιστεί η κρίση που βρισκόμαστε συνδέεται και με ζητήματα πέρα από τον τομέα Υγείας. Η βιώσιμη επανάσταση αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κλάδο της Υγείας, όπως ήδη έχει ξεκινήσει να συμβαίνει. Το ενδιαφέρον για την κλάδο έχει ήδη τετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, με την πανδημία του κορονοϊού να εκτοξεύει την τηλεϊατρική.
 
Ο πρώην αντιπρόεδρος τονίζει επίσης πως, σύμφωνα με έρευνες, ο εταιρείες που εφαρμόζουν τους κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης είναι πιο κερδοφόρες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους που δεν επενδύουν σε αυτό το κομμάτι.

Για την ενεργειακή μετάβαση, ο Αλ Γκορ επισήμανε πως η πανδημία προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ στις ενεργειακές αγορές, με την αειφόρα ενεργειακή μετάβαση να πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. «Οι πολιτικές στα πλάνα ανάκαμψης θα πρέπει να διευκολύνουν την μείωση της ενέργειας με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα και να ενισχυθούν τα συστήματα που παράγουν ενέργεια με μηδενικούς ρύπους. Μόνο η ΕΕ, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς λαμβάνουν δράση για να διασφαλίσουν πως η μετάβαση θα διαφυλαχθεί μακροπρόθεσμα».

Συμπληρώνει παράλληλα πως «καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην εργασία. Δέκα εκατομμύρια δολάρια που επενδύονται στις ΑΠΕ, δημιουργούν περίπου τις τριπλάσιες θέσεις εργασίας από οτι θα υπήρχαν με αντίστοιχες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα».

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει επίσης ότι «η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας τομέας όπου η μετάβαση έχει προχωρήσει αρκετά, καθώς το 2019 σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως ήταν ηλιακές και αιολικές. Για τις μετακινήσεις, απέχουμε πιθανότατα λιγότερο από δυο χρόνια, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν πιο ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με τις μηχανές εσωτερικής καύσης. 45 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν θεσπίσει νόμους πως δείχνουν οτι σε 10 χρόνια οι μηχανές εσωτερικής καύσης θα έχουν καταργηθεί».

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ο Αλ Γκορ τονίζει πως αποτελούν ευκαιρία, με την επένδυση να ανταποδίδει το κόστος της μέσα σε μια περίοδο τριών με πέντε ετών μέσα από τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού που θα πρέπει να πληρώνουν οι καταναλωτές. Το κυριότερο; Περίπου 20 με 25% της παγκόσμιας ρύπανσης που οδηγεί σε υπερθέρμανση του πλανήτη προέρχεται από τα αναποτελεσματικά κτίρια που έχουν δημιουργηθεί με μόνο γνώμονα το μειωμένο κόστος ώστε να είναι ανταγωνιστικά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διορθωθεί σύμφωνα με τον Αλ Γκορ, αν θεσπιστούν κανονισμοί ή οικονομικά εργαλεία που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή ανάβαθμιση των κτιρίων, δημιουργώντας παράλληλα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η πανδημία προκάλεσε μια παγκόσμια αφύπνιση σχετικά με τον πλανήτη, με τη νέα γενιά να απαιτεί έναν καλύτερο κόσμο. Όλοι πλέον διεκδικούν κάτι καλύτερο, με εργαζομένους και πολίτες να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και εξέλιξης, ενώ απαιτούν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία.

Όπως υπογραμμίζει ο Αλ Γκορ τώρα είναι η μεγαλύτερη επενδυτική και επιχειρηματική ευκαιρία στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει ανάγκη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση του πλανήτη που ξεπερνά τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της κρίσης του κορονοϊού και μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικά αειφόρο και βιώσιμο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τζον Πόλσον δεν θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών

«Ωστόσο, σκοπεύω να συνεχίσω να εμπλέκομαι με ενεργό τρόπο στην οικονομική ομάδα του προέδρου και να βοηθήσω στην εφαρμογή των εξαιρετικών πολιτικών που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ» πρόσθεσε. 
trump_musk
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει η δεύτερη θητεία Τράμπ για τους κολοσσούς της τεχνολογίας

Οι εταιρείες περιμένουν ότι θα απαλλαγούν από τις έρευνες για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αλλά και ότι θα αποφύγουν ένα περιοριστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες κάτοικοι φεύγουν από την Φλόριντα λόγω του κυκλώνα Μίλτον

Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον τυφώνα Χέλεν σε Φλόριντα και Τζόρτζια

Ο τυφώνας εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού έφτασε στη στεριά, ωστόσο προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και πτώσεις δέντρων. Στα παράλια της Φλόριντας η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά τόπους κατά 4,5μέτρα.