ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

H αίσθηση ασφάλειας κυριότερος παράγοντας επιλογής διακοπών

Ακολουθείτε από την «χαλάρωση», με εξαίρεση τη Γερμανία όπου η «χαλάρωση» φαίνεται να υπερτερεί ελαφρά της ασφάλειας, ενώ και το επίπεδο τιμών φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για όλες τις αγορές.

Η «αίσθηση ασφάλειας» φαίνεται πως αποτελεί κυριότερο παράγοντα επιλογής διακοπών, ακολουθούμενη από την «χαλάρωση», με εξαίρεση την Γερμανία όπου η «χαλάρωση» φαίνεται να υπερτερεί ελαφρά της ασφάλειας, ενώ και το επίπεδο τιμών φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για όλες τις αγορές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα διαδικτυακής έρευνας της GWI σε 14 χώρες που παρουσιάζει το ινστιτούτο του συνδέσμου ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ΙΝΣΕΤΕ, η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα επηρεάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση πάνω από το 60% του πληθυσμού και σε ορισμένες χώρες πάνω από το 90%.

Αντίθετα, ανάλογα με την χώρα, ανεπηρέαστο από την οικονομική κρίση παρέμεινε ένα ποσοστό του πληθυσμού που κυμαίνεται από 4% έως 29%, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (1% έως 15%) δεν είναι σίγουρο για το αν θα επηρεαστεί ή όχι.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις 5 κύριες αγορές του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού τονίζονται τα εξής:

  • Γερμανία: 29% εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί Καθόλου, 41% εκτιμά ότι θα επηρεαστεί Λίγο και 22% Πολύ ή Δραματικά.
  • Μεγάλη Βρετανία: Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% Καθόλου, 41% Λίγο και 26% Πολύ ή Δραματικά
  • ΗΠΑ: 22% Καθόλου, 37% Λίγο και 34% Πολύ ή Δραματικά
  • Γαλλία: 25% Καθόλου, 43% Λίγο και 26% Πολύ ή Δραματικά
  • Ιταλία: 12% Καθόλου, 43% Λίγο και 40% Πολύ ή Δραματικά.

Σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες - όπως είναι αναμενόμενο - οι καταναλωτές ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, τη δαπάνη για διακοπές και ταξίδια με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Το ποσοστό κυμαίνεται από 37% στο Βέλγιο έως 61% στην Κίνα.

Για το top-5 των τουριστικών αγορών της Ελλάδας, τα ποσοστά ανέρχονται σε 40% των Γερμανών, 44% των Άγγλων, 47% των Αμερικανών, 41% των Γάλλων και 50% των Ιταλών.

Αν και η δαπάνη για διακοπές είναι η σχετικά πιο συχνή απάντηση ως προς τις καταναλωτικές προτεραιότητες, ωστόσο οι σχετικές απαντήσεις κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ του 20% και του 30% του πληθυσμού, χαμηλότερα σε σύγκριση με τα ποσοστά των καταναλωτών που ανέβαλαν την σχετική δαπάνη, ένδειξη που συνάδει και με τις προσδοκώμενες επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, για τις πέντε σημαντικότερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας, τα σχετικά ποσοστά ανέρχονται σε 27% των Γερμανών (40% ανέβαλαν τη σχετική δαπάνη), 26% των Βρετανών (44% αντίστοιχα), 28% των Αμερικανών (47%), και 25% των Γάλλων και των Ιταλών (41% και 50% αντίστοιχα). Επίσης, χαμηλά είναι τα ποσοστά σε σχέση με την προτεραιότητα της δαπάνης για πτήσεις, ενισχύοντας την εικόνα που προκύπτει από την επόμενη ερώτηση, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των ερωτώμενων θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του είτε στην περιοχή του (staycations).

Ένα σημαντικό τμήμα, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του (staycations) (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).

Στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές μας, διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς επιλέγει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 25% στην Γερμανία και το Ην. Βασίλειο, το 17% στη Γαλλία και το 13% στην Ιταλία. Στις χώρες αυτές, το 57% ως 68% δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους, ενώ το 26% ως 32% δεν προτίθενται να κάνουν διακοπές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Εξακολουθεί η εκκένωση της Αγίας Γαλήνης – Έτοιμα τα ξενοδοχεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση της Αγίας Γαλήνης λόγω μεγάλης πυρκαγιάς. Ξενοδοχεία του Ρεθύμνου καταγράφουν διαθεσιμότητα δωματίων για τη στέγαση επισκεπτών, αν χρειαστεί, ενώ η φωτιά δεν είχε φανεί στον οικισμό κατά την απομάκρυνση.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΕΟΤ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, όπως το Chania Rock Festival, το Rascal Festival και το Φεστιβάλ Ολύμπου, θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο σε Χανιά, Άρτα, Κεφαλονιά, Αθήνα και Πιερία, προωθώντας πολιτισμό και τουρισμό.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ηγεσίας Υπ. Τουρισμού με ΣΕΤΕ για τουριστική εκπαίδευση

Συνάντηση για την τουριστική εκπαίδευση είχαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Άννα Καραμανλή και Αγάπη Σμπώκου, συζητώντας τη μετατροπή σχολών σε πειραματικές και την προσαρμογή της κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Παραλιακή Αθήνας βράδυ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έργα υποδομής αυξάνουν την αξία ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τα έργα υποδομής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανεβάζουν τις τιμές ακινήτων στις γύρω περιοχές, κυρίως όταν βρίσκονται κοντά σε σύγχρονες «πράσινες» μαρίνες, αυξάνοντας την αξία τους έως και 30%, σύμφωνα με ανάλυση της Premier Realty.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πρόταση για παρατηρητήριο ακτοπλοϊκών τιμών

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξεκινά δημιουργία βάσης δεδομένων για τιμές και χαρακτηριστικά ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, καλώντας πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση Παρατηρητηρίου Τιμών μέσω καταγραφής του κόστους των δρομολογίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο μεταρρυθμίσεων και προστασίας συνόρων ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τα κοινά συμφέροντα με την Αυστρία, αναφέροντας την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.