ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:05:56
αναμμένο κερί πένθους

Πέθανε στα 76 της η κροάτισσα συγγραφέας Σλαβένκα Ντρακουλίτς

Η Κροάτισσα συγγραφέας και δημοσιογράφος Σλαβένκα Ντρακουλίτς, γνωστή για το φεμινιστικό της έργο και τη συμβολή της στον δημόσιο διάλογο πρώην Γιουγκοσλαβίας, έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια.

Η Σλαβένκα Ντρακουλίτς, διακεκριμένη κροάτισσα συγγραφέας και δημοσιογράφος, πέθανε σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη στη λογοτεχνία και τον φεμινιστικό λόγο.

Η Ντρακουλίτς υπήρξε από τις πρώτες φωνές που έφεραν τους φεμινιστικούς αγώνες στον δημόσιο διάλογο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, επηρεάζοντας βαθιά τη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική ισότητα.

Γεννημένη στη Ριέκα το 1949, σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία τη δεκαετία του 1970, με πρώτο έργο το δοκίμιο «Τα θανάσιμα αμαρτήματα του φεμινισμού» το 1984, ενώ τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Ολογράμματα του Φόβου».

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, εστιάζοντας στη γυναικεία εμπειρία, το τέλος του κομμουνισμού, την άνοδο του εθνικισμού και τον πόλεμο που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στα τελευταία της έργα, η συγγραφέας καταπιάστηκε με θέματα όπως η ασθένεια, ο φόβος και ο θάνατος.

Μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων βιβλίων της συγκαταλέγονται το «Balkan express», το «Τα απομεινάρια του κομμουνισμού είναι στην κατσαρόλα» και το μυθιστόρημα «Σαν να μην είμαι εγώ», που εξετάζει τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Στο έργο «Δεν θα έβλαπταν ούτε μύγα», η Ντρακουλίτς σκιαγραφεί τα πορτρέτα εγκληματιών πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, φωτίζοντας την έννοια της κοινοτοπίας του κακού και το πώς αυτή εκδηλώνεται σε καθημερινούς ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε μεταξύ Κροατίας και Σουηδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλιό ξύλινο ραδιόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Ραδιοφωνικός μαραθώνιος 100 ωρών και ρεκόρ Γκίνες για την HRT

Η κροατική δημόσια ραδιοφωνία HRT γιόρτασε τα 100 χρόνια με εκπομπή «100 φωνές σε 100 ώρες», με πάνω από 100 παρουσιαστές να εναλλάσσονται κάθε 15′, καταγράφοντας ρεκόρ Γκίνες. Το εγχείρημα ολοκληρώνεται στις 4 Ιανουαρίου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράδοση του τεμένους Μπαλίζαντε ως μουσείου νεότερης ιστορίας Μυτιλήνης

Παραδόθηκε σήμερα το αποκατεστημένο τέμενος Μπαλίζαντε Χασάν Μπέη στη Μυτιλήνη από την υπουργό Πολιτισμού και θα λειτουργεί ως μουσείο νεότερης ιστορίας. Προηγήθηκαν παραδόσεις κι άλλων μνημείων, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά τους.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σαμ Νιλ, ανακοίνωσε η οικογένειά του

Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός Σαμ Νιλ πέθανε αιφνιδίως στα 78 του, αφού είχε ξεπεράσει τον καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του. Συγκινητικά μηνύματα για την προσφορά και το ήθος του δημοσίευσαν στα social media.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μουσική εκδήλωση για επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει μουσική εκδήλωση «Γιορτή της Δημοκρατίας» στις 24 Ιουλίου 2026, τιμώντας τα 52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κεντρική ερμηνεύτρια θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.