ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
αναμμένο κερί πένθους

Πέθανε στα 76 της η κροάτισσα συγγραφέας Σλαβένκα Ντρακουλίτς

Η Κροάτισσα συγγραφέας και δημοσιογράφος Σλαβένκα Ντρακουλίτς, γνωστή για το φεμινιστικό της έργο και τη συμβολή της στον δημόσιο διάλογο πρώην Γιουγκοσλαβίας, έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια.

Η Σλαβένκα Ντρακουλίτς, διακεκριμένη κροάτισσα συγγραφέας και δημοσιογράφος, πέθανε σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη στη λογοτεχνία και τον φεμινιστικό λόγο.

Η Ντρακουλίτς υπήρξε από τις πρώτες φωνές που έφεραν τους φεμινιστικούς αγώνες στον δημόσιο διάλογο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, επηρεάζοντας βαθιά τη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνική ισότητα.

Γεννημένη στη Ριέκα το 1949, σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία τη δεκαετία του 1970, με πρώτο έργο το δοκίμιο «Τα θανάσιμα αμαρτήματα του φεμινισμού» το 1984, ενώ τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Ολογράμματα του Φόβου».

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, εστιάζοντας στη γυναικεία εμπειρία, το τέλος του κομμουνισμού, την άνοδο του εθνικισμού και τον πόλεμο που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στα τελευταία της έργα, η συγγραφέας καταπιάστηκε με θέματα όπως η ασθένεια, ο φόβος και ο θάνατος.

Μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων βιβλίων της συγκαταλέγονται το «Balkan express», το «Τα απομεινάρια του κομμουνισμού είναι στην κατσαρόλα» και το μυθιστόρημα «Σαν να μην είμαι εγώ», που εξετάζει τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Στο έργο «Δεν θα έβλαπταν ούτε μύγα», η Ντρακουλίτς σκιαγραφεί τα πορτρέτα εγκληματιών πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, φωτίζοντας την έννοια της κοινοτοπίας του κακού και το πώς αυτή εκδηλώνεται σε καθημερινούς ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε μεταξύ Κροατίας και Σουηδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλιό ξύλινο ραδιόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Ραδιοφωνικός μαραθώνιος 100 ωρών και ρεκόρ Γκίνες για την HRT

Η κροατική δημόσια ραδιοφωνία HRT γιόρτασε τα 100 χρόνια με εκπομπή «100 φωνές σε 100 ώρες», με πάνω από 100 παρουσιαστές να εναλλάσσονται κάθε 15′, καταγράφοντας ρεκόρ Γκίνες. Το εγχείρημα ολοκληρώνεται στις 4 Ιανουαρίου.
Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την 28η Οκτωβρίου στις 22/10

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά την 28η Οκτωβρίου με πανηγυρική συνεδρία στις 22 Οκτωβρίου 2026, ώρα 19:00. Τον λόγο «Το θάρρος της ελευθερίας» θα εκφωνήσει ο Γ. Χρούσος. Δυνατή η διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω συνδέσμου.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΜΑΚ: Νέες συνεργασίες με πανεπιστήμια Αλβανίας και Μαυροβουνίου

Η Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταυρούλα Μαυρογένη, πραγματοποίησε επαφές σε Μαυροβούνιο και Αλβανία, ενισχύοντας τη διεθνή εξωστρέφεια και τις ακαδημαϊκές συνεργασίες, στο πλαίσιο βαλκανικής περιοδείας του ΥΠΕΣ.
παλιό κτίριο διατηρητέο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα παλιά κτίρια του Ηρακλείου διηγούνται τις ιστορίες τους

Η δράση «Τα Παλιά Κτίρια μας αφηγούνται Ιστορίες…» προσκαλεί τους πολίτες του Ηρακλείου να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της πόλης μέσω ιστορικών περιπάτων, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.
Παραδοσιακό ψωμί αρτοπωλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελειώνει σήμερα η Γιορτή Ψωμιού στην Κλαυθμώνος με έμφαση στους φούρνους

Στη Γιορτή Ψωμιού 2026 υπογραμμίστηκε ο ρόλος του φούρνου της γειτονιάς στην παράδοση και οι προκλήσεις της μικρής αρτοποιίας, με αιτήματα στήριξης από φορείς. Το διήμερο περιλαμβάνει δράσεις και γευστικές δοκιμές στην πλατεία Κλαυθμώνος.