ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας

Αυστηρές προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Αβάνα και Τεχεράνη από τον Γκουαντάναμο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη βάση του Γκουαντάναμο εν μέσω έντασης με την Κούβα, προειδοποιώντας για σοβαρή αντίδραση αν η Κούβα αποκτήσει οπλικά συστήματα κατά της βάσης ή αμερικανικών εδαφών, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ πραγματοποίησε επίσκεψη στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κούβας, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Αβάνας βρίσκονται σε ένταση. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την Κούβα ως «απειλή» για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο επικεφαλής του Πενταγώνου προειδοποίησε την κουβανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη βάση ή αμερικανικά εδάφη. Όπως ανέφερε, «θα προκαλούσαν τέτοια αντιπαράθεση που όχι μόνο δεν θα ήθελαν αλλά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, η Κούβα φέρεται να εξετάζει σενάρια χρήσης στρατιωτικών drones εναντίον της βάσης του Γκουαντάναμο ή ακόμη και αμερικανικών εδαφών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν πετρελαϊκό αποκλεισμό στην Κούβα, προχώρησαν σε κυρώσεις κατά εταιρειών και αξιωματούχων της χώρας και απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο, για υπόθεση που χρονολογείται από το 1996.

Αναφορές σε Ιράν και Βενεζουέλα

Αναφερόμενος στα ανταποδοτικά πλήγματα στο Ιράν για την κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ, ο Χέγκσεθ προειδοποίησε την Τεχεράνη πως «δεν θα ήταν συνετό να μας προκαλέσει περαιτέρω». Επισήμανε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει μια συμφωνία, αλλά όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, μια σπουδαία συμφωνία (…) ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη Βενεζουέλα, εκφράζοντας την προσδοκία ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στην εκστρατεία κατά των εγκληματικών οργανώσεων που διακινούν ναρκωτικά. «Πολύ σύντομα θα έχουμε σπουδαία νέα από τη Βενεζουέλα επ’ αυτού, επειδή πλέον έχουμε έναν εταίρο εκεί που είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Έως 13 χρόνια φυλάκιση κινδυνεύουν διαδηλωτές στην Κούβα

Η εισαγγελία της Κούβας ζήτησε ποινές φυλάκισης έως 13 χρόνια για 18 διαδηλωτές, ανάμεσά τους έξι ανήλικοι, μετά από επίθεση σε γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος λόγω διακοπών ρεύματος και έλλειψης τροφίμων στη Μορόν.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ σταμάτησαν 90 φορτία καυσίμων με προορισμό την Κούβα

Οι αμερικανικές αρχές ανέκοψαν 90 φορτία καυσίμων αξίας 3 εκατ. δολαρίων με προορισμό την Κούβα, στο πλαίσιο του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί φέτος. Τα περισσότερα ανευρέθηκαν στη Φλόριντα και τα υπόλοιπα στο Τέξας.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην Κούβα με στόχο τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Η Ουάσιγκτον αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Κούβας, περιορίζοντας τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ακόμη και έμμεσες, με κουβανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κούβα στον ΟΗΕ καταγγέλλει τον πετρελαϊκό αποκλεισμό και τις απειλές ΗΠΑ

Η Κούβα κατήγγειλε ξανά στις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για κυρώσεις και πετρελαϊκό αποκλεισμό, που όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροδρίγκες, επιδεινώνουν τη ζωή των πολιτών. Παραμένει και η απειλή χρήσης βίας, ενώ η Αβάνα δηλώνει έτοιμη για διάλογο.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πιθανή συμφωνία με την Κούβα» προβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Κούβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική δράση. Η Ουάσιγκτον στοχεύει σε αλλαγή κυβέρνησης, ενώ το εμπάργκο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της Κούβας.