ΓΔ: 2623.14 0.16% Τζίρος: 76.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:05:40
Φώτο: Shutterstock

Αποφασισμένη για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης η Μέρκελ

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός καλοκαιριού.

Συμφωνία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ενδεχομένως ήδη στις 17 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού, προανήγγειλε η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Γερμανία.

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού. «Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέδειξαν κατά την συνέντευξη Τύπου την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για την Ευρώπη. «Η κρίση του κορονοϊού ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατέστη σαφές και κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς «κάθε μέρα χαμένη οδηγεί σε χαμένες θέσεις εργασίας και σε περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας». Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την απόλυτη εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της γερμανικής πλευράς. «Η εμπειρία σου, 'Ανγκελα και η εμπειρία της ομάδας σου είναι σημαντική», είπε απευθυνόμενη στην Καγκελάριο και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε - και πρέπει να συνεχίσουμε - στον δρόμο του εκσυγχρονισμού», αναφερόμενη στους τομείς της προστασίας του κλίματος, της ψηφιακής μετάβασης και της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.

Η 'Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι «τεράστια» και να έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Διεξάγονται, είπε, εντατικές συνομιλίες και όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι δυσκολίες. «Θα εργαστούμε σκληρά και θα δείξουμε αποφασιστικότητα», δήλωσε. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να φοβούνται μια ενδεχόμενη υπερβολική γερμανική παρέμβαση, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι Γερμανίδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δύο προσηλωμένες Ευρωπαίες συνεργάζονται» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός. «Στην Γερμανία δεν υπήρξε γυναίκα Καγκελάριος πριν από μένα και στην Ευρώπη δεν υπήρξε γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής. Είμαστε σίγουρες ότι (η συνεργασία) θα είναι επιτυχής, σωστά Ούρσουλα;», είπε χαμογελώντας η Καγκελάριος, για να απαντήσει η κυρία φον ντερ Λάιεν: «Γνωριζόμαστε, εμπιστευόμαστε βαθιά η μία την άλλη. Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητούμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να έχουμε συζητήσεις σε βάθος και να βγάλουμε πολλή δουλειά. Και οι δυο είμαστε πιστές Ευρωπαίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Γερμανική κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, εξέφρασε απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας την ευρωπαϊκή θέση υπέρ σεβασμού των συνόρων και του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη μπορεί να δράσει, αναγκαίες οι περικοπές του προϋπολογισμού

Ο καγκελάριος Μερτς δηλώνει πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει εξωτερικά και οικονομικά, απαιτούνται όμως περαιτέρω βήματα. Τάσσεται υπέρ ενός πιο συγκρατημένου προϋπολογισμού και συνέχισης της στήριξης προς Ουκρανία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Άμεση ανάγκη για αύξηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, ειδικά ενόψει του 2027 οπότε αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό κενό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αντιμέτωπη με «πολύ δύσκολες» δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε για πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034, αλλά εκτίμησε πως συμφωνία είναι εφικτή ως τα τέλη του χρόνου.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόσκληση σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία για συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν συμβούλους ασφαλείας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ σε συζητήσεις με Ουκρανία στο Μαϊάμι για νέες ιδέες λήξης του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμική ευημερία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.