Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για τις εξαγγελίες της Ρωσίας περί σχεδιασμού ευρείας κλίμακας επιθέσεων στο Κίεβο, που θα στοχεύουν κέντρα λήψης αποφάσεων και εγκαταστάσεις συνδεδεμένες με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες τόνισε την ανησυχία του για τα σχεδιαζόμενα πλήγματα που προανήγγειλε η ρωσική ηγεσία. Οι δηλώσεις του ήρθαν μία ημέρα μετά από μία από τις σφοδρότερες πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε ότι οι απειλές της Μόσχας ακολούθησαν την επιδρομή ουκρανικών drones σε φοιτητική εστία του Σταρομπίλσκ, στην κατεχόμενη από ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια Λουχάνσκ. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 40.
«Καταδικάζουμε την επίθεση στο σχολείο – όπως καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, όπου κι αν συμβαίνουν», δήλωσε ο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί κλιμάκωση μιας σύγκρουσης με καταστροφικές συνέπειες ήδη για τους αμάχους». Προσέθεσε πως κάθε περαιτέρω ένταση θα απομάκρυνε την προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα μπορούσε να θέσει τέλος στα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων.