ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Κούβας πόρτα

Κούβα: Η κόρη του Ραούλ Κάστρο αποκλείει απαγωγή του πατέρα της

Η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Ραούλ Κάστρο, διέψευσε σήμερα το ενδεχόμενο απαγωγής του πατέρα της από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε κατά του ιμπεριαλισμού», μετά τις πρόσφατες αμερικανικές κατηγορίες εναντίον του.

Η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του πρώην ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απαγωγής του πατέρα της από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κούβα, λίγες ημέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στενός σύμμαχος της Αβάνας, είχε απαχθεί τον Ιανουάριο στο Καράκας κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Προηγουμένως, η αμερικανική δικαιοσύνη του είχε απαγγείλει κατηγορίες για «διεθνές εμπόριο ναρκωτικών», και έκτοτε κρατείται στις ΗΠΑ εν αναμονή της δίκης του.

Η κόρη του Ραούλ Κάστρο, ηλικίας 94 ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «κανείς δεν θα τον απαγάγει, ούτε εκείνον, ούτε κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε κατά του ιμπεριαλισμού». Η Μαριέλα Κάστρο είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας που τοποθετείται δημόσια για το ζήτημα.

Σε βάρος του μικρότερου αδελφού του Φιντέλ Κάστρο (1926-2016), ορκισμένου εχθρού της Ουάσιγκτον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις ΗΠΑ για τη διαταγή κατάρριψης δύο πολιτικών αεροσκαφών το 1996, όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Τα αεροσκάφη, με κυβερνήτες μέλη αντικαστρικής οργάνωσης, πετούσαν στα ανοικτά της Κούβας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Αμερικανοί.

«Δεν φοβάμαι, διότι γνωρίζω πως δεν θα το κάνουν», πρόσθεσε η Μαριέλα Κάστρο, στο περιθώριο διαδήλωσης συμπαράστασης προς τον πατέρα της, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα.

Η ίδια, ηλικίας 63 ετών, ανέφερε ότι δεν έχει συζητήσει άμεσα με τον πατέρα της για τις κατηγορίες. «Δεν μιλήσαμε για αυτό, όμως όταν άκουσα ότι του το είχαν αναφέρει, χαμογέλασε, σαν παλιός επαναστάτης (guerillero) που ξέρει ότι είναι ασφαλής, με το πόδι του στον αναβολέα, και ότι κανείς δεν πρόκειται να τον απαγάγει, επειδή πάντα έλεγε: 'Θα πεθάνω στη μάχη, αν χρειαστεί'».

Ο Ραούλ Κάστρο δεν κατέχει επίσημο αξίωμα στην κυβέρνηση της Αβάνας ή στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, ωστόσο διατηρεί ισχυρή επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις της χώρας και απολαμβάνει την αφοσίωση των ενόπλων δυνάμεων.

Η κόρη του εκτιμά ότι η απαγγελία κατηγοριών από την αμερικανική δικαιοσύνη «παραβιάζει όλα όσα προβλέπει ο νόμος στις ΗΠΑ», τονίζοντας ότι τα μέλη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ «κάνουν ό,τι θέλουν και παραβιάζουν ακόμη και το Σύνταγμα».

Η «τακτική» τους, πρόσθεσε, είναι «να λένε ψέματα, να δημιουργούν αβεβαιότητα και να προκαλούν φόβο».

Κατά την ίδια, η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πατέρα της δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ σταμάτησαν 90 φορτία καυσίμων με προορισμό την Κούβα

Οι αμερικανικές αρχές ανέκοψαν 90 φορτία καυσίμων αξίας 3 εκατ. δολαρίων με προορισμό την Κούβα, στο πλαίσιο του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί φέτος. Τα περισσότερα ανευρέθηκαν στη Φλόριντα και τα υπόλοιπα στο Τέξας.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην Κούβα με στόχο τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Η Ουάσιγκτον αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Κούβας, περιορίζοντας τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ακόμη και έμμεσες, με κουβανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πιθανή συμφωνία με την Κούβα» προβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Κούβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική δράση. Η Ουάσιγκτον στοχεύει σε αλλαγή κυβέρνησης, ενώ το εμπάργκο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της Κούβας.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Βήμα-βήμα η αποκατάσταση ρεύματος μετά τη μεγάλη διακοπή

Μερικώς επανήλθε το ρεύμα στην Κούβα μετά τη νέα διακοπή, την έβδομη φέτος, λόγω ενεργειακής κρίσης και αμερικανικού πετρελαϊκού αποκλεισμού. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε 14 από τις 15 επαρχίες, εκτός Γουαντάναμο.