ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη αεροσκαφών το 1996

Ποινική δίωξη για φόνους και συνωμοσία άσκησαν οι ΗΠΑ κατά του πρώην προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο και πέντε ακόμη, σύμφωνα με έγγραφα. Η Αβάνα δεν σχολίασε, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για έκδοση του 94χρονου πολιτικού.

Ποινική δίωξη για φόνους ασκήθηκε στις ΗΠΑ σε βάρος του πρώην προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η παραπομπή του Κάστρο σε δίκη θεωρείται σημαντική κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσινγκτον εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Ραούλ Κάστρο αντιμετωπίζει μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών, τέσσερις κατηγορίες για φόνο και δύο για καταστροφή αεροσκάφους. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη πέντε άτομα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό. Ο 94χρονος Κάστρο εμφανίστηκε δημοσίως στην Κούβα πριν από λίγες ημέρες, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αποχωρήσει από τη χώρα ή ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει την έκδοσή του.

Η παραπομπή του ακολουθεί περίοδο αυξημένων πιέσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει αλλαγή του καθεστώτος στην Κούβα.

Ο Ραούλ Κάστρο, που διαδέχτηκε τον αδελφό του Φιντέλ στην ηγεσία της χώρας, κατηγορείται για την κατάρριψη αεροσκαφών Κουβανών εξόριστων από κουβανικά μαχητικά το 1996. Η υπόθεση αφορά δύο μικρά αεροσκάφη της οργάνωσης Brothers to the Rescue, τα οποία καταρρίφθηκαν ενώ πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων επιβαινόντων.

Αντιδράσεις και ιστορικό υπόβαθρο

Η εισαγγελία του Μαϊάμι διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων του 1996, με τη συμμετοχή μελών της αμερικανοκουβανικής κοινότητας. «Όλοι ελπίζαμε για πολύ καιρό, επί πολλά χρόνια, ότι θα συνέβαινε αυτό», δήλωσε ο Μπόμπι Ραμίρες, μουσικός που εγκατέλειψε την Κούβα το 1971.

Γεννημένος το 1931, ο Ραούλ Κάστρο υπήρξε πρωταγωνιστής της κουβανικής επανάστασης και στενός συνεργάτης του Φιντέλ Κάστρο, συμβάλλοντας στην ανατροπή του Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959. Ως υπουργός Άμυνας, είχε καθοριστικό ρόλο στην απόκρουση της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων το 1961 και παρέμεινε για δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος του καθεστώτος.

Η κουβανική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει τότε ότι η κατάρριψη των αεροσκαφών ήταν νόμιμη, καθώς είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας. Ο Φιντέλ Κάστρο είχε δηλώσει ότι ο στρατός ενήργησε βάσει «πάγιων εντολών» και πως ο αδελφός του δεν είχε δώσει ειδική εντολή για την επίθεση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας κατέληξε ότι η κατάρριψη σημειώθηκε πάνω από διεθνή ύδατα. Οι ΗΠΑ είχαν καταδικάσει το περιστατικό και επέβαλαν κυρώσεις, ενώ το 2003 άσκησαν δίωξη σε τρεις Κουβανούς αξιωματικούς, οι οποίοι όμως δεν εκδόθηκαν ποτέ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ σταμάτησαν 90 φορτία καυσίμων με προορισμό την Κούβα

Οι αμερικανικές αρχές ανέκοψαν 90 φορτία καυσίμων αξίας 3 εκατ. δολαρίων με προορισμό την Κούβα, στο πλαίσιο του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί φέτος. Τα περισσότερα ανευρέθηκαν στη Φλόριντα και τα υπόλοιπα στο Τέξας.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην Κούβα με στόχο τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Η Ουάσιγκτον αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Κούβας, περιορίζοντας τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ακόμη και έμμεσες, με κουβανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πιθανή συμφωνία με την Κούβα» προβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Κούβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική δράση. Η Ουάσιγκτον στοχεύει σε αλλαγή κυβέρνησης, ενώ το εμπάργκο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της Κούβας.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Βήμα-βήμα η αποκατάσταση ρεύματος μετά τη μεγάλη διακοπή

Μερικώς επανήλθε το ρεύμα στην Κούβα μετά τη νέα διακοπή, την έβδομη φέτος, λόγω ενεργειακής κρίσης και αμερικανικού πετρελαϊκού αποκλεισμού. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε 14 από τις 15 επαρχίες, εκτός Γουαντάναμο.