ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λευκός Οίκος εξωτερικό

ΗΠΑ: Αντιδράσεις κατά Τραμπ σε συνάντηση Λευκού Οίκου με ομάδες κατά των αμβλώσεων

Οργανώσεις κατά των αμβλώσεων συναντούν σήμερα αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την απουσία αυστηρών μέτρων από τον Τραμπ. Εντείνονται οι εντάσεις ανάμεσα στο κίνημα και τον πρώην πρόεδρο.

Μέλη οργανώσεων κατά των αμβλώσεων θα συναντηθούν σήμερα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια εντός του κινήματος ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κινηθεί αρκετά δυναμικά για την προώθηση βασικών προτεραιοτήτων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση στις αμβλώσεις και περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων πολιτικών.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση της Μάρτζορι Ντάνενφελσερ, προέδρου του οργανισμού Susan B. Anthony Pro-Life America, στη Wall Street Journal ότι οι αμβλώσεις έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade το 2022, προσθέτοντας πως «ο Τραμπ είναι το πρόβλημα». Οι εξελίξεις αποτυπώνουν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Τραμπ και μερίδας του κινήματος κατά των αμβλώσεων, που υπήρξε από τους πιο σταθερούς συμμάχους του στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία για τον προεδρικό θώκο.

Αν και οι ακτιβιστές αναγνωρίζουν ότι ο Τραμπ συνέβαλε στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade μέσω των διορισμών του στο Ανώτατο Δικαστήριο, ορισμένες οργανώσεις υποστηρίζουν πως η κυβέρνησή του δεν έχει αναλάβει επιθετική δράση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς στη χρήση του χαπιού άμβλωσης μιφεπριστόνη και κυρώσεις κατά των διαδικτυακών διανομέων φαρμάκων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Άλισον Σάστερ υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της διοίκησης. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο πιστότερος υπέρμαχος της ζωής και της οικογένειας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία και η διοίκησή του έχει ανακοινώσει μια σειρά τολμηρών δράσεων με στόχο την περιφρούρηση της ζωής και τη διατήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών των Αμερικανών, μεταξύ άλλων τον τερματισμό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την άμβλωση στο εξωτερικό», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Ο οργανισμός Susan B. Anthony Pro-Life America δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα σχολιασμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Guttmacher, οι αμβλώσεις αυξήθηκαν μετά την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2022, με εκτιμώμενο αριθμό 1.126.000 αμβλώσεων από γιατρούς το 2025 — τον υψηλότερο από το 2009. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην εκτεταμένη χρήση των χαπιών άμβλωσης, που αντιστοιχούν πλέον στο 65% των επεμβάσεων σε πολιτείες όπου η διαδικασία είναι νόμιμη.

Η εκστρατεία άσκησης πίεσης έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και οργανώσεις κατά των αμβλώσεων ζητούν από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επανεξετάσει τους κανόνες ασφαλείας για τη μιφεπριστόνη. Τον Μάρτιο, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος κατασκευαστών χαπιών άμβλωσης και ενθάρρυναν τη FDA να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τις διαδικτυακές πωλήσεις του φαρμάκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή για επιβολή διοδίων στα Στενά του Ορμούζ από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ αν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν αποτύχουν, ζητώντας οι ΗΠΑ να αποζημιωθούν για τον ρόλο τους ως «φύλακας» στη Μέση Ανατολή.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι σε Τραμπ: Η φιλία μας δεν αύξησε τη δημοτικότητά μου

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε διαδικτυακά στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η δημοτικότητά της δεν σχετίζεται με εκείνον, η Ιταλία παραμένει κυρίαρχη και συμβούλεψε τον Τραμπ να εστιάσει στη δική του δημοτικότητα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: H Mελόνι ήθελε να ξαναγίνουμε φίλοι για να ανέβει στα γκάλοπ

Νέες επικρίσεις κατά της Τζόρτζια Μελόνι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως θέλει να επανέλθει στις δημοσκοπήσεις μέσω σχέσης με τις ΗΠΑ, ενώ της καταλογίζει ότι αποστασιοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρέλαβε νέο αεροσκάφος από το Κατάρ, ετοιμάζει ταξίδια

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα εντός του 2026, ενώ ανακοίνωσε και τη σύνοδο με τον Σι Τζινπίνγκ στη χώρα αυτή αργότερα μέσα στη χρονιά.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η Μελόνι ζήτησε φωτογραφία μαζί του στη σύνοδο G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τον παρακάλεσε να βγάλουν μαζί φωτογραφία στη Σύνοδο της G7, προσθέτοντας πως η Μελόνι χαιρόταν που του μίλησε, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί της αρχικά.