ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πάπας Λέων ΙΔ'

Γαλλία: Πιθανή επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στα τέλη Σεπτεμβρίου

Η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία αναμένει πιθανή επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ' το Σεπτέμβριο, καθώς το Βατικανό δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Ο προκάτοχος Φραγκίσκος δεν είχε επισκεφθεί ποτέ επίσημα τη Γαλλία.

Η προοπτική ενός ταξιδιού του πάπα Λέοντα ΙΔ' στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο φαίνεται να πλησιάζει, με τη Λούρδη και το Παρίσι να αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς σταθμούς της επίσκεψης. Ο προκάτοχός του Φραγκίσκος δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ επίσημη επίσκεψη στη χώρα, την οποία η Εκκλησία παραδοσιακά αποκαλεί «πρωτότοκη κόρη της Εκκλησίας».

Σε ανακοίνωσή της, η Διάσκεψη των Επισκοπών της Γαλλίας (CEF) αναφέρει ότι «η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Λέοντα ΙΔ'». Αν και η επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται από το Βατικανό, το κείμενο της CEF σημειώνει ότι το αποστολικό ταξίδι «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Ο πρόεδρος της CEF, καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, γνωστός υποστηρικτής της επίσκεψης, αποκάλυψε ότι είχε πρόσφατα «αρκετές συναντήσεις εργασίας με τον πάπα», κατά τις οποίες επεξεργάστηκαν ένα προσχέδιο προγράμματος. Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει στάσεις στο Παρίσι και στη Λούρδη, δύο εμβληματικούς τόπους για την Καθολική πίστη.

Η Λούρδη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τους πάπες Ιωάννη Παύλο Β΄ και Βενέδικτο, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς, σύμφωνα με τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές. Ο καρδινάλιος Αβελίν υπενθυμίζει ότι η πρόσκληση προς τον Λέοντα ΙΔ' είχε υποστηριχθεί και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή τους στο Βατικανό τον Απρίλιο.

Η σημασία της επίσκεψης και οι σχέσεις με τη Γαλλία

Εφόσον πραγματοποιηθεί, το ταξίδι αυτό θα είναι το πέμπτο διεθνές του πάπα, μετά τις επισκέψεις του στην Τουρκία, τον Λίβανο, το Μονακό, την Αφρική και την Ισπανία. Οι Γάλλοι επίσκοποι είχαν εκφράσει την ελπίδα να τον υποδεχτούν σύντομα, βλέποντας την επίσκεψη ως ευκαιρία ανανέωσης των δεσμών με το Βατικανό.

Σύμφωνα με τον καρδινάλιο Αβελίν, η επίσκεψη θα επιτρέψει στην Εκκλησία της Γαλλίας να μοιραστεί με τον πάπα τις προκλήσεις και τις εμπειρίες της, ενισχύοντας το ηθικό των πιστών. Η αύξηση των βαπτίσεων ενηλίκων και εφήβων, που ξεπέρασαν φέτος τις 21.000, θεωρείται ένδειξη αυτής της δυναμικής.

Ο Λέων ΙΔ', που γεννήθηκε στο Σικάγο το 1955 ως Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, έχει εκφράσει επανειλημμένα «τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει για τη Γαλλία και την πνευματική της ιστορία». Η γαλλική και ιταλική καταγωγή του πατέρα του, καθώς και οι ισπανικές ρίζες της μητέρας του, ενισχύουν το ενδιαφέρον για τη σχέση του με τη χώρα.

Η στάση του προκατόχου και το νέο κεφάλαιο

Κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί τη Γαλλία τρεις φορές, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Είχε επιλέξει να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές ή εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, αποφεύγοντας πολιτικού χαρακτήρα παρουσίες.

Ο Φραγκίσκος είχε επίσης επικρίνει έντονα την ένταξη της εκούσιας διακοπής κύησης στο γαλλικό Σύνταγμα και το προεδρικό σχέδιο για ενεργή βοήθεια στον θάνατο, παρά την προσεκτική ρητορική του Μακρόν που απέφευγε τους όρους «ευθανασία» και «υποβοηθούμενη αυτοκτονία». Η επικείμενη επίσκεψη του Λέοντα ΙΔ' αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Βατικανού με τη Γαλλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβατικό αεροσκάφος διάδρομος
ΔΙΕΘΝΗ

Αεροπλάνο μπλόκαρε το αεροδρόμιο Βασιλείας-Μιλούζ, ακυρώσεις πτήσεων

Ακινητοποίηση Boeing 737 στον διάδρομο του αεροδρομίου Βασιλείας-Μιλούζ προκάλεσε ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων. Τουλάχιστον δέκα αναχωρήσεις και δέκα αφίξεις ματαιώθηκαν, με καθυστερήσεις να αναμένονται.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση για μείωση του γαλλικού ΑΕΠ αν δεν βελτιωθεί η PISA

Ο Ξαβιέ Ζαραβέλ προειδοποιεί ότι αν δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις των Γάλλων μαθητών στις κατατάξεις PISA, το ΑΕΠ της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 150 δισ. ευρώ ως το 2050, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Υπέρ ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας και διακυβέρνησης στο Διάστημα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε παγκόσμια διακυβέρνηση του Διαστήματος, με την Ευρώπη στους κορυφαίους παίκτες, επανδρωμένες πτήσεις σε 10 χρόνια και δικό της δορυφορικό δίκτυο, σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μακρόν: GSI, διεθνείς εξελίξεις και social media στην ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου συζήτησαν για διμερή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στη συνδεσιμότητα και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Ιράν και Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα διαθέτει 18 δορυφόρους και αναπτύσσει δικό της οικοσύστημα

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν άνοιξε τη διάσκεψη για το Διάστημα στο Παρίσι, δίνοντας πρώτο τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρουσίασε τον Έλληνα αστροναύτη Αδριανό Γολέμη και τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας στον διαστημικό τομέα.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η Ευρώπη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διάστημα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, όπου απουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Βιομηχανίες ελπίζουν σε νέα συμβόλαια, με 120 χώρες παρούσες και σημαντικές απουσίες.