ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Ο Τραμπ παρουσιάζει την επίθεση ως απόδειξη επιτευγμάτων της κυβέρνησής του

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε με φρεσκοσιδερωμένο σμόκιν στο βήμα του Λευκού Οίκου, λιγότερο από μία ώρα μετά την απόπειρα κατά της ζωής του, στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών που διακόπηκε λόγω εισβολής ενόπλου.

Το σμόκιν του Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν ακόμα φρεσκοσιδερωμένο όταν ανέβηκε στο βήμα του Λευκού Οίκου το Σάββατο το βράδυ, λιγότερο από μία ώρα μετά την τελευταία απόπειρα κατά της ζωής του.

«Όταν έχεις επιρροή, σε κυνηγούν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, απευθυνόμενος σε κοινό που λίγη ώρα νωρίτερα είχε βιώσει στιγμές έντασης.

Η ατμόσφαιρα στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου μετατράπηκε σε σκηνή συναγερμού, όταν ένας άνδρας πέρασε τα μέτρα ασφαλείας και προσπάθησε να εισέλθει στη δεξίωση φέροντας πολλά όπλα. Οι πράκτορες της Secret Service απομάκρυναν άμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο, τη σύζυγό του Μελάνια και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς.

«Όταν δεν έχεις επιρροή», πρόσθεσε ο Τραμπ, «σε αφήνουν ήσυχο».

Οι δηλώσεις του προέδρου ανέδειξαν για ακόμη μία φορά την τάση του να παρουσιάζει τα γεγονότα με δικό του τρόπο, προβάλλοντας τον εαυτό του ως ατρόμητο ηγέτη, ενώ παράλληλα προωθεί τις πολιτικές του προτεραιότητες, σύμφωνα με το Reuters.

Η νέα αίθουσα χορού του Λευκού Οίκου

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τραμπ βρίσκεται η κατασκευή μιας νέας, αμφιλεγόμενης αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο, που, όπως δήλωσε, θα είναι πιο ασφαλής από το ξενοδοχείο Washington Hilton, όπου διεξαγόταν το δείπνο. Στο ίδιο ξενοδοχείο είχε σημειωθεί το 1981 η απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα ζητήσει την απόρριψη της προσφυγής που καθυστερεί το έργο. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι Τιμ Σίχι και Ράντι Φάιν δήλωσαν πως θα προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί η άδεια κατασκευής.

«Χρειαζόμαστε την αίθουσα χορού. Γι’ αυτό τον λόγο η Secret Service, γι’ αυτό τον λόγο ο στρατός τη ζητούν», υπογράμμισε ο Τραμπ, χωρίς να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Απόπειρες και πολιτικά μηνύματα

Η δημοτικότητα του Τραμπ έχει υποχωρήσει μετά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να αξιοποιεί τέτοια περιστατικά για να ενισχύσει την εικόνα του. Έχει ήδη επιβιώσει δύο προηγούμενων επιθέσεων, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2024.

«Κανείς δεν μπορεί να μετατρέψει τον κίνδυνο σε πολιτικό πλεονέκτημα καλύτερα από αυτόν τον πρόεδρο», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στην ομιλία που ετοίμαζε για το δείπνο, ο Τραμπ σκόπευε να επικρίνει σκληρά τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία συχνά κατηγορεί για «ψεύτικες ειδήσεις». «Ήμουν έτοιμος να τους τα χώσω πραγματικά», είπε αργότερα στους δημοσιογράφους.

Κάλεσμα για ενότητα και προσωπική αυτοπροβολή

Μετά τη διακοπή του δείπνου, ο Τραμπ υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο. «Με δεδομένα τα γεγονότα απόψε, ζητώ από όλους τους Αμερικανούς να δεσμευτούν εκ νέου με την καρδιά τους και να επιλύσουμε τις διαφορές μας ειρηνικά», δήλωσε.

Στη συνέχεια, επανέφερε την κουβέντα στον εαυτό του, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του έναν από τους καλύτερους προέδρους των ΗΠΑ και συγκρίνοντάς τον με τον Αβραάμ Λίνκολν. Επισήμανε ότι οι εμπορικές πολιτικές του και οι επενδύσεις στον στρατό τον έχουν καταστήσει στόχο.

Η νέα αίθουσα χορού, κόστους 400 εκατ. δολαρίων, θα περιλαμβάνει ασφαλές καταφύγιο, οροφή «ανθεκτική στα drones» και αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί έως 650 άτομα.

«Αυτό το γεγονός δεν θα είχε συμβεί ποτέ στη στρατιωτικού τύπου άκρως απόρρητη αίθουσα χορού που βρίσκεται υπό κατασκευή στον Λευκό Οίκο (…) Τίποτα δεν θα πρέπει να επηρεάσει την κατασκευή της», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την απόπειρα με τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησής του, υπονοώντας ότι η επίθεση αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: Θέτει σε Τραμπ τα νέα δασμολογικά μέτρα των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι δήλωσε ότι θα θέσει στον Τραμπ το θέμα των νέων αμερικανικών δασμών, τους οποίους θεωρεί αδικαιολόγητους και ζητά την άρση τους, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον κατά της Αυστραλίας και άλλων χωρών.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για επιστολική ψήφο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τους κανόνες επιστολικής ψήφου σε 23 Πολιτείες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, κρίνοντας ορισμένα μέτρα αντισυνταγματικά.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλούμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι έτοιμο για συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν συνομιλούν για λήξη του πολέμου, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, είπε πως θα γίνει μόνο αν εξομαλύνουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσφυγή δύο εταιρειών ενάντια στους νέους δασμούς Τραμπ

Δύο αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσέφυγαν κατά των νέων δασμών Τραμπ σε προϊόντα από 60 χώρες, υποστηρίζοντας ότι υπερέβη την εξουσία του και ζητώντας σαφέστερη τεκμηρίωση για καταναγκαστική εργασία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς την ΕΕ λόγω προστίμων στη Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς στην ΕΕ και εμπορική έρευνα λόγω προστίμων σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές από την Ευρώπη.